Ahad, 24 Januari 2016 | 3:24pm

Mamat Exists menyesal, sejarah hitam jadi iktibar

BEKAS vokalis kumpulan Exist, Mohd Ali Kamarudin atau Mamat. - Foto Yazit Razali>
BEKAS vokalis kumpulan Exist, Mohd Ali Kamarudin atau Mamat. - Foto Yazit Razali>

KUALA LUMPUR: Selepas tirai musim pertama Gegar Vaganza (GV) dilabuhkan, lebih setahun lalu, kecoh apabila pemenang tempat ketiga, bekas vokalis kumpulan Exists, Mamat terus 'lesap' dari dunia seni.

Ada yang mendakwa, penyanyi berusia 37 tahun itu 'gelap mata' dengan wang kemenangan bernilai RM20,000.

Tambah hangat, Mamat dilaporkan ditahan atas kesalahan memiliki dadah, pada Mac tahun lalu.

Peminat mula khuatir, Mamat 'hilang arah' lagi. Dia juga dikatakan sukar dihubungi, termasuk oleh pihak pengurusan Astro yang mahu mencarinya bagi menjayakan Konsert Mega Gegar Vaganza di Istana Budaya, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Tampil memberi penjelasan, Mamat memberitahu, telefon bimbitnya bermasalah.

"Saya mendapat berita mengenai konsert ini daripada abang saya, Noh. Saya dapat tahu pihak Astro gagal menghubungi saya. Sebenarnya, saya tidak ke mana-mana. Cuma kad SIM dalam telefon bimbit saya bermasalah dan saya baru saja menukarnya.

"Berita kononnya saya sudah berumah tangga sekali lagi itu tidak benar. Saya masih seperti dulu, cuma sibuk menguruskan perniagaan di Johor selain undangan nyanyian," katanya.

Masih di bawah pengawasan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) selama lima tahun, Mamat mengakui pergerakannya sedikit terbatas.

Ini kerana setiap kali mahu keluar dari Johor, Mamat perlu melapor diri di balai polis berhampiran.

Mengakui sukar, namun Mamat perlu akur dengan peraturan pihak berkuasa demi meneruskan karier seni.

"Saya datang menjayakan Konsert Mega Gegar Vaganza ini kena lapor diri. Tetapi, ia bukanlah masalah besar. Janji, saya ikut arahan yang ditetapkan dan keluar atas urusan kerja, itu tidak jadi masalah," katanya.

Mamat memberitahu, bidang nyanyian masih menjadi sumber pendapatan utamanya.

"Sehubungan itu, saya tidak akan sesekali meninggalkan bidang ini. Selepas terbabit dengan isu dadah, kesannya sangat besar terhadap kerjaya seni.

"Saya sangat menyesal. Tetapi, saya jadikan itu sebagai pengajaran," katanya.

Menyentuh mengenai gandingannya bersama Ezad Lazim menyanyikan lagu Langkah Seiringan pada malam terakhir konsert itu, Mamat memberitau, ia adalah idea Ezad.

"Ezad yang mahu kami berduet. Saya melihat itu sebagai peluang untuk kami berkongsi pentas dan berpadu suara untuk penonton terutama peminat Exists

"Ini kali kedua kami berduet. Tetapi, Ezad beri keyakinan untuk kami bersatu dalam konsert ini. Alhamdulillah, ia suatu permulaan yang baik untuk saya terus 'dipandang' dalam industri seni," katanya.

Berita Harian X