Jumaat, 14 Ogos 2015 | 12:16am

16 terbunuh, bas jatuh gaung di Kemboja

ANGGOTA polis dan penyelamat mengeluarkan mangsa yang tersepit. - Foto phnompenhpost.com
ANGGOTA polis dan penyelamat mengeluarkan mangsa yang tersepit. - Foto phnompenhpost.com

PHNOM PENH: Sekurang-kurangnya 16 orang terbunuh dan 23 yang lain cedera apabila sebuah bas menjunam daripada jalan gunung, semalam, kata polis.

Ketua Polis Daerah, Hing Pheung memberitahu AFP, mangsa yang kebanyakannya terdiri daripada wanita berusia dalam lingkungan 50-an dan 60-an daripada Phnom Penh dalam perjalanan keagamaan sepanjang sempadan Kemboja-Thailand. Bas yang dalam perjalanan itu tiba-tiba tersasar daripada jalan dan menjunam daripada Pergunungan Dangrek dan merempuh gaung.

"Seramai 12 orang mati di tempat kejadian dan empat lagi mati ketika berada di hospital manakala 23 orang yang cedera dirawat di hospital. Pemandu yang terselamat, patah kaki dan dia cuai.

"Dia memandu terlalu laju ketika melalui kawasan gunung dan gagal mengawal kenderaan ketika ia melewati selekoh dan akhirnya bas terbabit menjunam ke dalam gaung," kata Hin Pheung.

Semua penumpang yang menaiki bas terbabit adalah rombongan penganut Buddha pagodas adalah warga Kemboja.

Jalan raya di kemboja terkenal berbahaya dengan lebih daripada 2,000 terbunuh dalam kemalangan jalan raya sepanjang tahun lalu.

Pada bulan Mei sekurang-kurangnya 18 pekerja pakaian Kemboja terbunuh dan 21 cedera apabila bas yang merempuh van yang mengangkut mereka untuk bekerja di wilayah timur Svay riêng. - AFP

Berita Harian X