Isnin, 16 March 2015 | 7:12pm

Badminton: Malaysia temu Korea Selatan di Piala Sudirman

KUALA LUMPUR: Skuad badminton negara bakal menghadapi saingan sengit pada pusingan awal Kejohanan Badminton BWF Piala Sudirman yang dijadual berlangsung dari 10 hingga 17 Mei di Dongguan, China.

Menurut Persekutuan Badminton Dunia (BWF) dalam laman web rasminya, www.bwfbadminton.org , Malaysia diundi bersama juara tiga kali, Korea Selatan dan India dalam Kumpulan 1D pada majlis pengundian yang berlangsung pada Isnin.

Pencapaian terbaik skuad badminton negara dalam kejohanan dwitahunan itu ialah melangkah ke separuh akhir dan berkongsi tempat ketiga bersama Indonesia pada edisi 2009 di Guangzhou, China.

Kejohanan berpasukan campuran itu melibatkan 35 pasukan yang dibahagikan kepada empat kumpulan dengan 12 pasukan ranking terbaik diletakkan dalam Kumpulan 1, yang dibahagikan pula kepada empat kumpulan kecil.

Sebanyak 12 pasukan ranking terbaik akan bersaing untuk merebut trofi kejohanan manakala pasukan dalam Kumpulan 2, 3 dan 4 akan bertanding untuk memperbaiki ranking masing-masing.

Penyandang juara China mendapat undian agak baik dan dijangka berhadapan laluan mudah apabila diundi bersama Jerman dan Thailand dalam Kumpulan 1A.

Kuasa besar badminton dunia ini muncul juara sebanyak sembilan kali iaitu pada 1995, 1997, 1999, 2001, 2005, 2007, 2009, 2011 dan 2013.

Sementara juara Piala Thomas tahun lepas, Jepun diundi bersama Taiwan dan Amerika Syarikat dalam Kumpulan 1B manakala Denmark, Indonesia dan England dalam Kumpulan 1C. - BERNAMA

Senarai Undian

Kumpulan 1

Kumpulan 1A: China, Thailand, Jerman

Kumpulan 1B: Jepun, Taiwan, Amerika Syarikat

Kumpulan 1C: Denmark, Indonesia, England

Kumpulan 1D: Korea Selatan, India, Malaysia

Kumpulan 2:

Kumpulan 2A: Russia, Hong Kong, Kanada, Sepanyol

Kumpulan 2B: Singapura, Belanda, Perancis, Brazil

Kumpulan 3:

Kumpulan 3A: Republik Czech, Turki, Afrika Selatan, Austria

Kumpulan 3B: Vietnam, Australia, Itali, Switzerland

Kumpulan 4:

Kumpulan 4A: Nigeria, Filipina, Iceland

Kumpulan 4B: Israel, Sri Lanka, Seychelles, Kazakhstan

Berita Harian X