Selasa, 21 Disember 2021 | 9:05pm
Pelari Terengganu, Muhammad Zulfiqar Ismail (tengah) memenangi acara 100 meter lelaki pada Kejohanan Olahraga Tertutup Kebangsaan di Stadium Mini MSN Bukit Jalil pada hujung minggu lalu. - Foto NSTP/Mohamad Shahril Saali.
Pelari Terengganu, Muhammad Zulfiqar Ismail (tengah) memenangi acara 100 meter lelaki pada Kejohanan Olahraga Tertutup Kebangsaan di Stadium Mini MSN Bukit Jalil pada hujung minggu lalu. - Foto NSTP/Mohamad Shahril Saali.

KOM jangka putuskan senarai atlet ke Vietnam Mac ini

KUALA LUMPUR: Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) dijangka memuktamadkan senarai akhir barisan atlet ke Sukan SEA ke-31 di Hanoi, Vietnam, pada awal Mac ini.

Ketua Jurulatih skuad kebangsaan, Mohd Manshahar Abdul Jalil berkata mereka akan menghantar senarai nama berkenaan kepada Majlis Olimpik Malaysia (MOM) pada tempoh tersebut dan badan induk sukan tanah air itu akan menyerahkannya kepada penganjur Sukan SEA sebelum tarikh tutup iaitu 12 Mac .

Setakat ini, beliau berkata pihaknya masih belum boleh mengesahkan slot secara rasmi buat mana-mana atlet yang akan menggalas cabaran negara di Vietnam, selepas berakhir Kejohanan Olahraga Kebangsaan pada 18 dan 19 Disember lalu yang juga platform pemilihan atlet ke temasya dwitahunan itu.

Namun, Mohd Manshahar berkata terdapat beberapa atlet yang memenangi acara masing-masing di kejohanan kebangsaan baru-baru ini, berpotensi layak susulan pencapaian dianggap sudah melepasi had kelayakan Sukan SEA.

"Atlet dimaksudkan adalah dua atlet wanita, Queenie Ting Kung Ni (lempar cakera) dan Grace Wong (lontar tukul besi) serta dua atlet lelaki, Muhammad Zulfiqar Ismail (100 meter) dan Iskandar Alwi (lompat bergalah)," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

"Bagaimanapun nama-nama disebutkan tadi belum layak secara rasmi, kerana barisan kejurulatihan masih mempunyai masa membuat penilaian terhadap prestasi atlet dalam beberapa kejohanan dianjurkan sebelum Sukan SEA tahun depan, yang pastinya membuka peluang kepada atlet lain untuk terpilih ke Hanoi," katanya.

Semalam, Bernama melaporkan KOM merancang untuk menyediakan sekurang-kurangnya tiga kejohanan kepada atlet, sebagai persediaan ke Sukan SEA Hanoi, dari 12 hingga 23 Mei tahun depan.

Mengulas mengenai prestasi atlet pada kejohanan berkenaan, Mohd Manshahar mengakui faktor cuaca terutamanya pada hari pertama menjejaskan persembahan mereka daripada melakar pencapaian membanggakan, di balapan mahupun padang.

"Secara keseluruhan, memang faktor cuaca mengganggu atlet, namun saya tetap berpuas hati dengan prestasi mereka. Aalah ada yang dapat membuat keputusan baik ketika beraksi dalam hujan," katanya.

- BERNAMA

Berita Harian X