Khamis, 2 Februari 2023 | 9:00pm
Azura sahkan seorang atlet dari Terengganu dan Perlis mengaku bersalah atas kesalahan doping di SUKMA 2022.
Azura sahkan seorang atlet dari Terengganu dan Perlis mengaku bersalah atas kesalahan doping di SUKMA 2022.

Dua atlet cabar keputusan sampel A

KUALA LUMPUR: Dua atlet angkat berat Terengganu yang didapati positif bahan terlarang jenis 'anabolic androgenic steroid' pada Sukan Malaysia (SUKMA) 2022 memohon untuk membuka sampel B di makmal di Qatar pada Isnin ini.

Perkembangan itu disahkan Pengarah Agensi Anti Doping Malaysia (ADAMAS), Azura Bidin selain memaklumkan kedua-dua atlet yang memenangi pingat di temasya berkenaan itu memohon wakil makmal untuk menjadi saksi mereka.

"Mungkin ambil masa sedikit untuk kita mengetahui keputusannya tetapi kebiasaan dalam tempoh dua minggu. Pihak makmal akan memuat naik keputusan dalam sistem dan berdasarkan keputusan itu nanti, ADAMAS akan membuat tindakan lanjut termasuklah memaklumkan kepada atlet dan persatuan.

"Dalam hal ini, segala kos bagi membuka sampel B ini ditanggung sepenuhnya oleh kedua-dua atlet berkenaan," katanya.

Pada 28 Disember tahun lalu, Azura mengesahkan dua atlet angkat berat dari Terengganu yang memenangi pingat di SUKMA 2022 didapati positif bahan terlarang jenis 'anabolic androgenic steroid' dan boleh dikenakan hukuman maksimum penggantungan selama empat tahun.

Dalam pada itu, Azura yang turut ditanya mengenai perkembangan kes doping membabitkan dua atlet angkat berat Terengganu dan seorang dari Perlis sebelum temasya SUKMA 2022 bermula, memberitahu dua daripada mereka sudah mengaku bersalah.

"Seorang atlet dari Terengganu dan Perlis sudah mengaku bersalah. Untuk yang dari Terengganu itu kami akan terus kepada keputusan atau hukuman kerana dia sudah mengaku bersalah manakala atlet dari Perlis pula kami masih lagi berbincang dengan WADA (Agensi Anti Doping Dunia) kerana ia membabitkan atlet bawah umur.

"Bagi seorang lagi atlet Terengganu, kami akan mengeluarkan surat pertuduhan kepada dia kerana sehingga sekarang masih belum memberi sebarang reaksi. Kami pun sudah memberi tempoh masa yang lama kepada dia untuk membuat keputusan sama ada mahu buka sampel B atau terus kepada sesi pendengaran," katanya.

Ketiga-tiga atlet terbabit didapati positif bahan terlarang jenis Metandienone, Tebutaline dan Oxymetholone.

Susulan kontroversi yang dicetuskan ketiga-tiga atlet terbabit, sukan angkat berat hampir tidak dipertandingkan pada SUKMA 2022 selepas Persekutuan Angkat Berat Malaysia (PABM) bertindak menarik diri daripada mengendalikan temasya berkenaan.

Bagaimanapun, sekretariat SUKMA 2022 di bawah Majlis Sukan Negara (MSN) memutuskan untuk tetap mempertandingkan sukan angkat berat biarpun tanpa penglibatan PABM yang menyaksikan semua rekod yang dicipta di temasya berkenaan tidak diiktiraf.

Berita Harian X