Rabu, 3 April 2019 | 8:57am
KYLIAN Mbappe dan Pele. - Foto Reuters
KYLIAN Mbappe dan Pele. - Foto Reuters

Sukar tandingi rekod jaringan Pele - Mbappe

PARIS: Kylian Mbappe yang menjuarai Piala Dunia bersama Perancis sering dibandingkan dengan Pele tetapi penyerang Paris St Germain itu merasakan dia tidak akan mampu menyaingi jumlah jaringan sepanjang karier legenda Brazil itu.

Mbappe, 20, yang menjadi pemain remaja kedua menjaringkan gol di perlawanan akhir Piala Dunia ketika Perancis menewaskan Croatia 4-2 tahun lalu, setakat ini meledak 103 gol dalam kariernya.

Pele mencatat 1,025 sepanjang karier bola sepaknya.

“Walaupun saya memasukkan gol-gol di taman permainan, Playstation, saya tak mampu untuk melepasi angka 1,000,” kata Mbappe yang ditemukan dengan Pele dalam satu acara penaja di Paris.

“Jurangnya terlalu jauh. Saya akan cuba mengejarnya sebaik mungkin, tetapi saya rasa ia masih jurang yang besar ketika karier saya tamat.”

Pele, yang menghabiskan kariernya bersama Santos sebelum dua tahun di New York Cosmos pada era 70-an, mengharapkan Mbappe mampu melakukannya.

“Saya harap dia akan melakukannya, untuk mencapai 1,000 sudah cukup bagus kerana saya mempunyai 1,025!” kata juara dunia tiga kali itu. – REUTERS

Berita Harian X