Jumaat, 25 March 2022 | 10:00am
Peningkatan kesedaran hak pengguna mampu mengurangkan kes penindasan dan penipuan oleh peniaga. - Foto hiasan
Peningkatan kesedaran hak pengguna mampu mengurangkan kes penindasan dan penipuan oleh peniaga. - Foto hiasan

Tingkat kesedaran kepenggunaan digital elak ditipu, digodam

"Nak beli pisang goreng pun mudah sangat sebab boleh bayar guna telefon sekarang."

Itu antara gurauan dan reaksi spontan beberapa peniaga yang saya temui selepas pelancaran Program Inisiatif Digital Peruncitan (ReDi) Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di Pulau Pangkor, baru-baru ini.

Mereka merujuk kepada kemudahan urusan jual beli tanpa tunai boleh dinikmati peniaga dan pelanggan menggunakan kemudahan e-dompet, termasuk ShopeePay, GrabPay, Maybank, Touch 'n Go, PayNet serta Boost.

Reaksi mereka itu mengingatkan saya kepada satu meme di media sosial mengenai kebebasan hidup tanpa tunai kerana kita tidak perlu kerap ke mesin pengeluaran wang automatik (ATM), sehingga kita jumpa pisang goreng sedap 'kombo' cendol tepi jalan dan kita tiada wang tunai!

Ya benar, saya sendiri tersenyum apabila membayangkan situasi sedemikian, kerana sebelum ini ramai peniaga kecil belum mengadaptasi sistem bayaran tanpa tunai. Namun, berita baik untuk semua, bilangan peniaga, termasuk peniaga kecil yang sudah mengadaptasi sistem tanpa tunai semakin meningkat setiap hari.

Melalui program ReDi sahaja, terutama di kawasan luar bandar, hingga 15 Mac lalu, sejumlah 3,347 peniaga mengadaptasi sistem e-dompet. Malah, kita menjangkakan secara keseluruhan kira-kira 15,200 peniaga akan mengadaptasi sistem bayaran digital menjelang hujung tahun ini.

Tujuan saya bercerita mengenai kemudahan sistem kewangan digital sebenarnya adalah sempena Bulan Pengguna Kebangsaan (BPK) yang disambut pada Mac setiap tahun, selepas diluluskan Mesyuarat Jemaah Menteri pada 11 Disember 2020.

Ia bersesuaian dengan sambutan Hari Pengguna Sedunia (HHPS) yang disambut pada 15 Mac setiap tahun.

Bagi sambutan BPK, tema tahun ini, iaitu Fair Digital Finance atau Kesaksamaan Dalam Kewangan Digital dipilih, yang menumpukan kesaksamaan dan perlindungan dalam aktiviti kewangan secara dalam talian.

Pemilihan tema ini bertepatan dengan senario pandemik COVID-19 yang memerlukan sebahagian besar bayaran dilakukan secara tanpa sentuhan dan transaksi dalam talian dilihat sebagai platform paling selamat serta efisien.

Sehubungan itu, KPDNHEP berharap pengguna dapat sama-sama menyertai arus teknologi digital, seterusnya melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan dan kepenggunaan digital lebih-lebih lagi dari sudut keselamatan serta perlindungan daripada ancaman seperti penipuan dan penggodaman.

Dalam pada itu, objektif BPK antara lain adalah untuk memperkasa pengguna agar menjadi lebih cakna dan berdaya upaya dalam pelbagai aspek, terutama dalam perlindungan pengguna.

Komitmen KPDNHEP adalah memastikan kebajikan pengguna dijaga. Pengguna adalah pihak berkepentingan utama perkhidmatan disediakan kementerian, permasalahan dan isu dihadapi pengguna perlu ditangani.

Justeru, program advokasi kepada pengguna juga adalah penting bagi memberi kesedaran mengenai hak mereka.

Selain kerjasama dengan pihak luar dalam aspek advokasi, kementerian sendiri mengadakan pelbagai inisiatif untuk mendayaupayakan pengguna.

Antaranya, aplikasi Price Catcher untuk membuat perbandingan harga bagi mendapatkan barangan dengan harga berpatutan di premis berhampiran pengguna, manakala MySales Tracker memberikan kemudahan kepada pengguna untuk membuat semakan aktiviti jualan murah di sekitar lokasi mereka.

Kementerian juga menyediakan sembilan saluran aduan untuk pengguna menyalurkan isu berkaitan kepenggunaan, selain transformasi dan penambahbaikan aplikasi ezAdu untuk memudahkan pengguna menyalurkan aduan kepada KPDNHEP, selaras hasrat ke arah Digitalisasi Pengguna.

Aplikasi telefon pintar ezAdu kini dalam fasa akhir pengujian dan dijangka akan dapat digunakan sepenuhnya oleh pengguna pada akhir bulan ini. Aplikasi ini juga akan dihubungkan secara terus dengan sistem e-Aduan KPDNHEP sedia ada.

Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) pula menjadi platform alternatif kepada mahkamah sivil untuk pengguna memfailkan tuntutan tebus rugi bagi pembelian barang dan perkhidmatan dengan nilai hingga RM50,000.

Bagi tahun ini, saya mengarahkan TTPM mempercepatkan dan menyelesaikan isu serta kes tertunggak dari 2019 hingga 2021. Ia kini menjadi antara petunjuk prestasi utama (KPI) kementerian.

Kita menyasarkan untuk menyelesaikan pendengaran pertama bagi 2,500 kes tertunggak selewat-lewatnya Jun ini. Sehingga 28 Februari lalu, sebanyak 1,247 daripada 2,500 kes selesai pendengaran pertama. Sekarang hanya berbaki 1,253 kes perlu diselesaikan bagi pendengaran pertama.

Secara purata, TTPM menjalankan 350 hingga 400 prosiding kes sebulan di seluruh negara. Jadi, untuk mencapai sasaran ini, saya juga melihat keperluan menambah bilangan keanggotaan TTPM.

Apapun, kesedaran pengguna sendiri mengenai hak mereka adalah paling penting. Kementerian menjalankan kajian untuk mengukur tahap pemerkasaan pengguna, iaitu Consumer Empowerment Index (CEI) atau tafsiran pengguna melaksanakan hak dan pengetahuan mereka pada 2020.

Skor CEI dicatatkan adalah 63.1 peratus membabitkan pelbagai domain seperti keputusan pembelian dan celik kewangan. Secara keseluruhannya, boleh dikatakan pengguna di negara ini mempunyai tahap kesedaran sederhana.

Banyak penambahbaikan boleh dilaksanakan bagi meningkatkan skor CEI pengguna. Melangkah ke hadapan, usaha bersepadu akan dijalankan untuk meningkatkan skor CEI.

Kita berharap seiring peningkatan kesedaran hak pengguna, isu penindasan dan penipuan oleh peniaga dapat dikurangkan, seterusnya membentuk hubungan harmoni antara kedua-dua pihak dan saling menghormati.

Dalam perjalanan menuju matlamat itu, sambutan BPK setiap tahun terus memainkan peranan penting menyemarakkan usaha mendidik dan meningkatkan kesedaran masyarakat keseluruhannya.

Penulis adalah Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

Berita Harian X