Ahad, 21 November 2021 | 10:30am
Ramai murung apabila mengetahui mempunyai kelainan kromosom, iaitu 46XY. - Foto hiasan
Ramai murung apabila mengetahui mempunyai kelainan kromosom, iaitu 46XY. - Foto hiasan

Kecelaruan jantina, tak perlu tukar identiti

MENGETAHUI diri mempunyai kromosom lelaki, iaitu 46XY selepas berjumpa doktor untuk mengetahui masalah ketiadaan haid, sudah tentu memberi memberi impak yang sangat besar kepada remaja perempuan atau wanita yang didiagnos sebagai Sindrom Swyer.

Situasi itu pasti akan menimbulkan kecelaruan dalam fikiran mereka mengenai identiti mereka sebenarnya.

Sindrom Swyer pada umumnya adalah suatu keadaan genetik yang menjejaskan perkembangan seksual.

Individu dengan Sindrom Swyer mempunyai genotip 46X, Y (ditemui pada lelaki biasa), tetapi membangunkan ciri-ciri luaran dan dalaman wanita.

Punca sebenar keadaan ini berlaku masih belum dapat dipastikan. Namun, kondisi ini dikatakan berpunca daripada mutasi pada gen SRY yang ada pada kromosom Y.

Ini akan menyebabkan pembentukan trek reproduktif wanita dan bukannya trek reproduktif lelaki seperti yang lazimnya terjadi. Sindrom Swyer berlaku secara rawak dan tiada kaitan dengan keturunan.

Payudara tidak membesar

Mengulas lanjut, Ketua Jabatan Obstetriks dan Ginekologi Hospital Canselor Tunku Muhkriz (HCTM), Prof Dr Nur Azurah Abdul Ghani, berkata

Unit Kanak-kanak dan Remaja Ginekologi banyak mengendali permasalahan berkaitan ketiadaan haid dalam kalangan remaja.

Katanya, sebanyak 20 peratus remaja ini didiagnos sebagai Sindrom Swyer. Mereka ini lazimnya tidak didatangi haid walaupun umur sudah mencecah 15 tahun.

Pada masa sama, payudara mereka tidak membesar dengan sempurna dan mempunyai dada yang leper.

Pertumbuhan bulu di bawah ketiak dan kawasan sulit juga amat kurang.

"Bagaimanapun, mereka tidak mempunyai halkum seperti lelaki normal. Kebanyakan mereka mempunyai ketinggian yang normal atau lebih tinggi daripada biasa.

"Ini mungkin disebabkan kromosom Y atau kekurangan hormon steroid dalam badan mereka yang melambatkan proses penutupan plat epifisial pada tulang panjang mereka," katanya.

Individu hidap Sindrom Swyer tak perlu tukar jantina.- Foto hiasan
Individu hidap Sindrom Swyer tak perlu tukar jantina.- Foto hiasan

Kekurangan hormon estrogen

Beliau berkata, ujian darah akan menunjukkan hormon hormone follicle stimulating hormone (FSH) dan luteinizing hormone (LH) yang sangat tinggi seakan-akan mereka telah menopaus.

Tubuh mereka akan mengesan kekurangan hormon estrogen lantas bertindak menghantar signal, iaitu FSH dan lLH untuk merangsang penghasilan hormon estrogen oleh kilang telur (ovari).

Ketiadaan kilang telur yang normal menyebabkan mereka ini tidak mampu menghasilkan hormon estrogen.

"Ramai di antara mereka murung apabila mengetahui mempunyai kelainan kromosom, iaitu 46XY. Malah, ramai yang terkesan dengan cara berita itu disampaikan oleh doktor.

"Ada di antara mereka merasa sangat murung selepas diberitahu yang mereka adalah lelaki yang terperangkap dalam badan seorang wanita," katanya.

Beliau berkata, cara penyampaian ini adalah salah kerana ia boleh mengelirukan remaja perempuan atau wanita terbabit. Mereka yang beragama Islam sudah tentunya akan merasa lebih keliru peranan yang harus mereka mainkan iaitu sama ada sebagai seorang mukmin atau Muslimah.

Prof Dr Nur Azurah Abdul Ghani.
Prof Dr Nur Azurah Abdul Ghani.

Tidak perlu tukar jantina

Menurut pandangan Islam, Sindrom Swyer lazimnya dikategorikan sebagai khunsa wadih yang mana individu ini akan diklasifikasikan sebagai wanita walaupun mereka mempunyai kromosom 46XY.

Ini kerana individu ini tidak mempunyai ciri-ciri seorang lelaki, malah alat kelamin dan lubang kencingnya adalah sama seperti wanita normal.

Individu ini juga mempunyai rahim yang kecil yang mampu berfungsi jika mereka mengambil ubatan.

Sewaktu dilahirkan, individu ini tidak mempunyai sebarang kelainan, iaitu mereka menyerupai bayi perempuan dan akan dibesarkan sebagai anak perempuan.

Oleh itu, tiada keperluan untuk menukar identiti atau jantina individu yang didiagnos Sindrom Swyer.

Individu Sindrom Swyer tidak akan melalui proses puberti seperti remaja yang lain disebabkan kekurangan hormon di dalam badan mereka.

"Mereka ini perlu diberi hormon estrogen bagi membesarkan payudara dan rahim mereka dan mengelak dari komplikasi osteoporosis (kerapuhan tulang). Apabila didatangi haid, mereka perlu diberi kombinasi hormon yang mengandungi estrogen dan progesteron.

Pembedahan buang gonads perlu dilakukan secara laparoskopi ke atas mereka setelah didiagnos dengan kondisi ini. Ini kerana gonads berpotensi bertukar menjadi kanser.

Kebarangkalian gonads itu bertukar menjadi kanser yang agresif iaitu gonadoblastoma atau disgerminoma adalah 30 peratus.

Tidak boleh hamil

Kemungkinan individu Sindrom Swyer mengandung secara semula jadi adalah tidak mungkin kerana ketiadaan telur yang boleh disenyawakan oleh sperma pasangan mereka.

Mengambil anak angkat adalah solusi terbaik buat pasangan yang ingin membina keluarga serta memiliki anak.

Info: Mengenai Sindrom Swyer

 • Kelainan genetik dengan gejala pada pembentukan dan perkembangan alat kelamin
 • Memiliki kromosom lelaki
 • Mengalami kekurangan ovarium
 • Tidak memiliki hormon seks (estrogen atau progesteron)
 • Ketiadaan haid pada masa baligh
 • Perkembangan payudara sedikit atau tidak ada
 • Penampilan feminin sedikit
 • Rambut axillary dan kemaluan normal;
 • Mungkin ada perawakan tinggi
 • Terdapat rahim, tiub, dan vagina atas atau normal
 • Mencecah usia 15 tahun tiada datang haid
 • Berita Harian X