Ahad, 15 Januari 2023 | 2:25pm
Alwin (kiri) ketika melawat Malaysia, kini mempunyai 744,000 pengikut di media sosial dan popular mendadak selepas memuat naik rakaman video mengenai kehebatan Malaysia. - Foto ihsan Alwin
Alwin (kiri) ketika melawat Malaysia, kini mempunyai 744,000 pengikut di media sosial dan popular mendadak selepas memuat naik rakaman video mengenai kehebatan Malaysia. - Foto ihsan Alwin

Terkenal sekelip mata, selepas muatnaik video kehebatan Malaysia

PERKONGSIAN seorang pengguna TikTok yang sering memuat naik rakaman video mengenai pengembaraannya di Malaysia menjadi tular sehingga meraih ratusan ribu pengikut di media sosial itu.

Biarpun asing di negara orang, popularitinya yang mencanak naik secara tiba-tiba membuatkan beliau sering disapa terutama dalam kalangan rakyat tempatan yang mengenalinya.

Pemilik akaun TikTok dikenali Alwin GC adalah seorang pencipta kandungan berkaitan pengembaraan dan kini memiliki seramai 744,000 pengikut, merakamkan kisah pengembaraannya di seluruh dunia sejak pertengahan 2021.

Beliau berasal dari Perancis, kali pertama tiba di Malaysia pada Ogos tahun lalu, menceritakan kisah dan pandangan kepada pengikutnya mengenai negara ini sepanjang tiga bulan berada di sini.

Pada 26 September lalu, Alwin berkongsi rakaman video di TikTok bagaimana tanggapan pertamanya meleset sebaik merasai sendiri pengalaman berada di Malaysia.

@alwingc

Is Malaysia a good country? What I thought before to visit

♬ She Share Story (for Vlog) - 山口夕依

Katanya, apa yang mengejutkan ialah sikap rakyat tempatan yang begitu baik dan ramah ketika bersiar di Kuala Lumpur selain menyatakan rasa selamatnya di ibu kota.

"Malah, ketika berada di Thailand, saya tidak rasa begitu selamat berbanding di Malaysia. Sebelum ini, saya beranggapan perlu lebih menjaga keselamatan diri, namun ketika berada di Kuala Lumpur, saya boleh pergi ke mana sahaja tanpa bimbang akan ada orang merompak saya," katanya.

Alwin turut menyatakan rasa teruja dengan pembangunan pesat yang dilihatnya di bandar raya berkenaan.

"Lihat sistem jalan raya ini, ia kelihatan seperti berada di negara Eropah. Saya tidak menjangkakan semua ini. Saya seperti berada di Switzerland Asia Tenggara," katanya.

Menerusi beberapa rakaman video lain dikongsikan di TikTok, Alwin menggalakkan penontonnya supaya melawat Malaysia dan merasai sendiri pengalaman yang begitu berharga sekali gus untuk menangkis salah faham mengenai Malaysia.

Kebanyakan video dihasilkannya mengenai Malaysia mendapat lebih sejuta tontonan.

@alwingc

Is Malaysia SAFE? From my experience I think it was one of the safest countries I've ever been. Plus, people are smiling!

♬ Fallen - Lola Amour

Pada 29 Oktober lalu, Alwin memuat naik video berkongsi bagaimana kandungan mengenai kali pertama beliau tiba dan merasai pengalaman di Malaysia meraih 100,000 pengikut dalam tempoh sehari selain ditonton seramai enam juta orang.

Beliau berkata, jumlah pengikutnya semakin bertambah sejak itu sekali gus mewujudkan reputasi positif dalam kalangan pengguna TikTok di Malaysia.

"Tiada sesiapa mengenali saya. Saya orang asing namun entah bagaimana, seluruh negara menyaksikan satu daripada video yang dimuat naik dan semua mula mengikuti saya.

"Saya dikenali di mana-mana, Semua tahu wajah saya. Hanya dalam tempoh beberapa hari, hidup saya berubah," katanya dengan penuh perasaan teruja.

Alwin berkata, beliau suka berada di Malaysia dan teruja untuk melawatinya buat kali kedua.

Lawatan kedua ke Malaysia

Beliau sekali lagi memasuki Malaysia pada 29 Disember lalu selepas meninggalkan negara ini pada Oktober tahun lalu untuk melawat Vietnam dan Filipina.

Dalam lawatan keduanya ke Malaysia, Alwin berkongsi kisah pengembaraannya dengan melawat tempat baharu dan merasai pengalaman menikmati juadah tempatan.

Indeks Keamanan Global 2022, menyenaraikan Malaysia di kedudukan ke-18 sebagai negara paling selamat di dunia berbanding Thailand yang berada di ranking ke-103.

Menurut laporan Kumpulan Bank Dunia pada 2015, Malaysia memiliki keluasan tanah keempat terbesar di Asia Timur pada 2010.

Pada 2022 pula, Bloomberg melaporkan kadar pembangunan Malaysia meningkat tiga kali ganda sejak 1970 dan kadar populasi bandar bercambah dari tiga juta pada 1970 kepada 24.4 juta pada 2020.

@alwingc

This is my LAST DAY in Malaysia, it's time for me to be honest with you and tell you what I have in my heart and hopefully, inspire you more & more in the coming weeks, months, years to come...

♬ Ambient / Relax / Refreshing / 5 minutes(965306) - yulu-ism project

Berita Harian X