Sabtu, 15 Januari 2022 | 3:00pm
Nama Puteri Balqis hangat diperkatakan selepas dituduh remaja bermasalah apabila penampilannya memakai skirt pendek dan berstoking panjang berwarna hitam dihiasi corak tengkorak tular. - Foto IG Puteri Balqis
Nama Puteri Balqis hangat diperkatakan selepas dituduh remaja bermasalah apabila penampilannya memakai skirt pendek dan berstoking panjang berwarna hitam dihiasi corak tengkorak tular. - Foto IG Puteri Balqis

'Ibu difitnah, Puteri Balqis didoakan cepat mati'

KUALA LUMPUR: "Kebanyakan orang mahukan Aqish yang dahulu, seorang periang dan ceria. Sebenarnya, Aqish dahulu adalah Puteri Balqis yang gagal," demikian luahan pelakon remaja, Puteri Balqis Azizi, 14, berhubung perubahan sikap dan imej yang ditunjukkan.

Puteri Balqis atau mesra dengan panggilan Aqish berkata, dia mahu orang ramai menerimanya sekarang yang disifatkan jauh lebih baik daripada sebelum ini.

"Dahulu, saya gagal menilai orang dan gagal dilambung pujian. Seperti yang ditulis dalam buku, 38 Poems of Puteri Balqis, kesilapan terbesar saya bergantung kepada pujian.

"Saya tak tahu membezakan antara madu dan racun. Paling kecewa, saya gagal mempertahankan ibu. Ramai menabur fitnah mengatakan ibu menggunakan saya untuk mendapatkan duit, hisap dadah dan sebagainya.

"Disebabkan itu, saya rasa gagal mempertahankan ibu. Dahulu, saya penakut walaupun boleh bersuara, tetapi orang tak dengar. Namun, saya nak beritahu, itu dahulu, sekarang saya sudah boleh mempertahankan ibu.

"Saya rasa lebih baik dengan Aqish sekarang. Walaupun luaran nampak gelap, tetapi, inilah sisi Aqish yang lebih baik," katanya menerusi sesi live Facebook, Garasi TV, baru-baru ini.

Bintang cilik yang pernah diangkat sebagai Pelakon Wanita Terbaik, Anugerah Skrin TV3 pada 2014 itu berharap, orang ramai menghormati dan tidak menganggapnya berkelakuan pelik disebabkan penampilan.

Ramai salah menilai Puteri Balqis apabila dianggap tidak belajar apabila hanya bersekolah dari rumah sejak kecil. - Foto IG Puteri Balqis
Ramai salah menilai Puteri Balqis apabila dianggap tidak belajar apabila hanya bersekolah dari rumah sejak kecil. - Foto IG Puteri Balqis

Kongsinya, dia kecewa apabila ada yang menuduhnya seorang atheis yang juga individu tidak bertuhan dan mengamalkan kehidupan bebas tanpa batasan.

"Saya sebak orang cakap saya akan bunuh ibu. Saya nampak 'psikotik', makin tak terurus dan ramai mendoakan saya mati. Walaupun saya nampak okay, tetapi, ia tetap sakit kerana saya juga manusia biasa.

"Saya menangis dan meluahkan pada ibu. Mereka tidak nampak bagaimana ibu bersujud menangis mendoakan kita semua. Ibu bukan sahaja mendoakan manusia, tetapi juga alam semesta.

"Mereka tak boleh mengadili kami menerusi pakaian, itu cuma cara berekspresi. Saya mahu orang tahu, walaupun begini, kami takkan berani membunuh sekecil semut pun.

"Pakaian juga tidak menggambarkan seseorang. Jadi, tolong percaya kata-kata saya, bukan artikel dalam Google," katanya.

Biarpun dikatakan jauh terpesong daripada agama, pelakon drama Andainya Takdir itu berkata, dia tidak akan sesekali berkongsi ibadah yang dilakukannya membuktikan segala-galanya.

Terdahulu, nama Puteri Balqis kembali hangat selepas dituduh sebagai remaja bermasalah apabila penampilannya memakai skirt pendek dan berstoking panjang berwarna hitam dihiasi corak tengkorak tular.

Imej baharu yang ditampilkan sekali gus mencetuskan tanda tanya sehingga Puteri Balqis dianggap terpesong daripada landasan agama.

Puteri Balqish kecewa apabila ada yang menuduhnya atheis yang juga individu tidak bertuhan dan mengamalkan kehidupan bebas tanpa batasan. - Foto IG Puteri Balqis
Puteri Balqish kecewa apabila ada yang menuduhnya atheis yang juga individu tidak bertuhan dan mengamalkan kehidupan bebas tanpa batasan. - Foto IG Puteri Balqis

Ekoran itu, Puteri Balqis berkata, dia lebih selesa menutup ruangan komen dan mesej langsung dalam laman sosial, Instagram (IG) bagi mengelak menghadapi tekanan.

"Saya tutup komen dan mesej langsung agar tidak tertekan. Sebab pernah tertekan apabila membaca komen. Tambahan pula, saya seorang yang suka berfikir.

"Jadi, saya pilih tutup komen dan mesej supaya ia tidak mengganggu hidup saya," katanya.

Puteri Balqis berkongsi, dia juga seperti pelajar lain, cuma, bezanya tidak pergi ke sekolah, sebaliknya hanya belajar di rumah.

"Saya belajar di rumah sejak berusia dua setengah tahun, jadi, saya memang tidak pergi sekolah. Tetapi, orang salah anggap, saya tak pergi sekolah bukan bermakna tidak belajar.

"Saya masih belajar di rumah, cuma, tidak berpakaian uniform. Subjek yang dipelajari lebih 'advance' sebab saya mengikut silibus Singapura.

"Contohnya, jika tingkatan 1, saya mengikuti pengajian tingkatan 2," katanya.

Katanya, belajar di rumah lebih mudah untuknya membahagikan masa dengan tuntutan kerjaya sebagai pelakon.

"Belajar di rumah lebih senang sebab boleh atur jadual penggambaran dan dapat pilih subjek yang ingin dipelajari," katanya.

Menerusi perkongsian itu, Puteri Balqis mendedahkan, dia memperoleh 5A menerusi peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), tahun lalu.

Berita Harian X