X
Ahad, 21 Februari 2021 | 11:00am
Masalah Rita Rudaini dan bekas suami, Aidil Zafuan Abdul Razak tidak akan selesai selagi aktres hot itu belum berumah tangga. - Foto IG Rita Rudaini
Masalah Rita Rudaini dan bekas suami, Aidil Zafuan Abdul Razak tidak akan selesai selagi aktres hot itu belum berumah tangga. - Foto IG Rita Rudaini

Rita tak 'terhegeh-hegeh' gila talak

KUALA LUMPUR: Aktres, Rita Rudaini menyangkal tuduhan 'gila talak' dan 'terhegeh-hegeh' mahu kembali ke pangkuan bekas suami yang juga pemain bola sepak, Aidil Zafuan Abdul Razak selepas lapan tahun berpisah.

Ini berikutan pertelagahan antara Rita dan Aidil tidak pernah berpenghujung, sejak berpisah. Malah, Rita kembali 'berbunyi' selepas tidak berpuas hati dengan hantaran dimuat naik bekas suami menerusi entri Instagram (IG) mengenai nafkah anak, baru-baru ini.

Sebelum ini, Rita juga dituduh tidak mengizinkan bekas suami bertemu anak-anak. Gara-gara tidak berpuas hati dengan 'serangan' diterima, Rita membongkar semula kisah bekas suami yang didakwa tidur dan menghabiskan masa selama seminggu di rumah Rita, sebelum berkahwin baharu.

Bagaimanapun, tindakannya itu menyebabkan pelakon filem Mami Jarum Junior itu mendapat serangan netizen. Mereka menggelar Rita 'gila meroyan' dan 'gila talak' kerana kembali mengungkit kisah silam, apatah lagi status Aidil yang kini sudah mempunyai keluarga baharu.

Rita berkata, masalahnya dengan Aidil tidak akan selesai selagi dirinya tidak berkahwin kerana ada pihak merasakan tidak selamat dengan 'janda hot' sepertinya.

Katanya, dia langsung tidak mempunyai hati kepada Aidil, malah pintu hatinya juga tertutup untuk menerima cinta lelaki lain. Ini kerana, fokusnya terhadap dua permata hatinya, Airit Rayyan Rizqin, 12, dan Airit Qaqa Arjuna, 10.

"Saya tak terhegeh-hegeh mahukan kembali Aidil. Ketika sebelah sana terhegeh-hegeh dengan suami saya, tidak pernah pula saya menyerangnya.

"Usahlah takut, umur saya pun sudah 45 tahun. Perasaan nak kembali bercinta sudah lama mati. Nasihat saya, jagalah penampilan supaya suami tidak pandang wanita lain.

"Jauh di sudut hati, saya terfikir apa lagi mereka tak puas hati. Macam-macam tuduh saya, kononnya saya bawa lari Aidil dan sebagainya. Sampai bila mahu berdendam, sedangkan saya tidak kacau hidup orang. Saya seorang diri membesarkan anak tanpa suami, jadi janganlah rasa 'insecure' dengan saya," katanya kepada BH Online.

Pelakon yang mencipta populariti menerusi drama Cinta Gila dan Rahsia Hati itu berkata, dia bersyukur dapat membesarkan anak-anaknya dengan baik, tanpa mengharapkan bekas suami.

"Alhamdulillah, anak besar dalam keadaan elok. Soal saya menghantar anak ke sekolah mahal dan sebagainya, janganlah sibuk kerana ia duit hasil titik peluh saya.

"Hendak diikutkan nafkah RM3,000 diberikan tidaklah besar mana kerana RM1,500 untuk tempat perlindungan, selebihnya keperluan lain.

"Jadi, fikirlah cukup atau tidak nafkah yang diberikan. Jangan persoalkan kehidupan saya dengan anak kerana saya tak pernah minta duit daripada sesiapa. Untuk pengetahuan, duit nafkah adalah apa yang sudah dipersetujui di mahkamah syariah," kata Rita.

Rita Rudaini dapat membesarkan dua permata hatinya, Airit Rayyan Rizqin dan Airit Qaqa Arjuna seorang diri tanpa bantuan bekas suami. - Foto IG Rita Rudaini
Rita Rudaini dapat membesarkan dua permata hatinya, Airit Rayyan Rizqin dan Airit Qaqa Arjuna seorang diri tanpa bantuan bekas suami. - Foto IG Rita Rudaini

Menjelaskan persoalan netizen terhadap tindakannya hanya membenarkan Aidil bertemu dengan anak dengan syarat dirinya ada bersama, Rita berkata, Aidil bersetuju dengan syarat yang sudah dipersetujui di mahkamah syariah.

Ujar Rita, perintah mahkamah dikeluarkan ketika anaknya masih kecil. Justeru, dia perlu bersama anak kerana mereka belum pandai menguruskan diri, apatah lagi, tidak pernah keluar dengan orang tidak dikenali. Namun, kenyataan itu menyebabkannya dicerca.

"Anak masih kecil, takkan hendak keluar tanpa saya? Aidil pun sudah setuju depan hakim, syarat ini bukan saya yang tuntut. Lagipun, anak masih kecil, jadi mereka tidak dibenarkan bermalam.

"Saya beritahu apabila anak sudah selesa bolehlah Aidil bawa mereka balik. Saya perlu merapatkan anak dengan Aidil terlebih dahulu. Apabila sudah okay, mereka sendiri akan ikut Aidil tanpa paksaan," katanya.

Namun, sedihnya, kata Rita, hingga Rayyan berusia 12 tahun, hubungan antara anak dan bapa tidak berjaya dipupuk. Selepas berkahwin baru, bekas suami jarang bertanya khabar anak.

"Hanya sesekali Aidil menghantar mesej, tetapi kerap kali menggunakan nombor berbeza. Ada masanya, saya tidak menjawab kerana bimbang orang tidak dikenali.

"Sekarang anak sudah besar, jadi saya tak boleh paksa mereka pergi ke rumah Aidil. Setahun sekali Aidil hanya bertanya khabar, jadi tentulah anak kekok dengannya," katanya.

Berita Harian X