Selasa, 10 Oktober 2017 | 12:57pm
PENYANYI dan pelakon, Nabila Razali. - Foto Aziah Azmee
PENYANYI dan pelakon, Nabila Razali. - Foto Aziah Azmee

Nabila cabar diri lakon watak diseksa ibu tiri, suami

KUALA LUMPUR: Penyanyi dan pelakon, Nabila Razali, amat bersyukur apabila terus diberikan peluang memegang watak utama dalam drama berikutan dirinya masih baharu di arena seni.

Selepas Hikayat Cinta Si Pematah Hati yang menggandingkannya dengan Alif Satar, artis kelahiran Akademi Fantasia 2013 itu diberi peluang untuk muncul pula dalam drama adaptasi novel, Matahari Cerah Lagi bersama-sama Fadlan Hazim.

"Bagi saya yang masih baru di pentas seni, termasuk lakonan, saya cukup gementar apabila digandingkan dengan mereka yang berpengalaman.

"Namun, peluang sebegini bukan selalu datang. Jadi, saya mencabar diri dengan menerima tawaran berkenaan. Apatah lagi drama baharu ini cukup berat temanya.

"Justeru, saya harus melakukan yang terbaik. Ia juga menjadi ruang untuk saya belajar dan sekali gus memastikan drama ini berjaya apabila menemui penonton kelak," katanya mengenai drama lakonannya yang bakal disiarkan menerusi RTM itu.

Dalam drama terbaharunya itu, Nabila, 24, memainkan watak sebagai Suha, seorang wanita yang sentiasa bernasib malang.

"Dia diseksa oleh ibu tiri selepas kematian bapa. Kemudian, soal harta keluarga pula dibangkitkan. Tidak habis di situ, Suha diseksa oleh suaminya. Selain itu, pelbagai fitnah turut dilemparkan kepadanya.

"Watak Suha sangat berat dan banyak bermain dengan emosi. Ia benar-benar mencabar kemampuan saya di depan kamera. Berlakon pula di samping pelakon hebat seperti Amerul Affendi, Wan Raja, Sharifah Shahora, Fadlan, Azhan Rani dan Nor Albaniah, ia pastinya sentiasa membuatkan adrenalin saya mengalir deras," katanya.

Menurut Nabila, bagi menjayakan wataknya itu, dia mengambil pendekatan untuk tidak membaca novel asal drama berkenaan.

"Saya hanya membaca ulasannya saja. Hendak diikutkan, novel itu memang tebal dan kalau mahu dijadikan drama panjang, mungkin melebihi 40 episod. Namun, ia diringkaskan menjadi 26 episod.

"Apa pun, di sebalik semua itu, penonton nanti akan tetap dapat merasai kesakitan ditanggung Suha," katanya.

Ketika dirinya semakin mendapat tempat dalam lakonan, Nabila mengaku dia sesekali tidak melupakan bidang seni suara.

Selepas mendapat perhatian peminat dengan single sulung berjudul Cemburu, Nabila kini mempertaruhkan pula lagu Pematah Hati. Lagu ciptaan Hael Husaini dan Ezra Kong itu diilhamkan daripada drama lakonannya sebelum ini.

"Alhamdulillah, Pematah Hati sudah disiarkan di radio. Saya sendiri masih dalam rangka mempromosikannya," katanya yang cuba menyeimbangkan kedua-dua bidang berkenaan.

Berita Harian X