Rabu, 1 Februari 2023 | 5:33pm
Gambar diedarkan Jabatan Bomba dan Kecemasan Australia Barat menunjukkan kapsul radioaktif yang terjatuh dari trak di sepanjang lebuh raya di kawasan gurun di selatan Newman, Australia Barat. - Foto AFP
Gambar diedarkan Jabatan Bomba dan Kecemasan Australia Barat menunjukkan kapsul radioaktif yang terjatuh dari trak di sepanjang lebuh raya di kawasan gurun di selatan Newman, Australia Barat. - Foto AFP

Kapsul radioaktif yang hilang ditemui di Australia Barat

SYDNEY: Pihak Berkuasa Australia hari ini menemui semula kapsul radioaktif yang hilang di kawasan pedalaman yang luas selepas pencarian selama hampir seminggu di sepanjang 1,400 kilometer (km) lebuh raya, kata seorang pegawai perkhidmatan kecemasan.

Tentera sedang mengesahkan kapsul itu dan esok, ia akan dibawa ke fasiliti selamat di bandar Perth, kata Menteri Perkhidmatan Kecemasan, Stephen Dawson, dalam sidang akhbar.

"Mencari kapsul ini adalah satu cabaran yang sangat besar apabila mempertimbangkan skop pencarian, namun kumpulan pencarian berhasil menemuinya, seolah-olah mencari jarum dalam timbunan jerami," katanya.

Kapsul radioaktif itu adalah sebahagian daripada peralatan untuk mengukur ketumpatan bijih besi dari lombong Gudai-Darri Rio Tinto di wilayah Kimberley yang terpencil di negeri itu.

Bijih itu sedang dibawa ke sebuah kemudahan di pinggir bandar Perth, yang jaraknya jauh lebih panjang berbanding panjang keseluruhan Great Britain.

Pegawai dari Jabatan Tindak Balas Kecemasan Australia Barat, berkata pihak berkuasa pertahanan, pakar radiasi dan agensi lain memeriksa hamparan lebuh raya untuk kapsul kecil yang hilang dalam transit lebih dua minggu lalu.

Seorang pegawai berkata, kapsul itu dipercayai terjatuh daripada trak dan terpelanting ke tepi jalan, sambil menambah tidak mungkin berlaku pencemaran di kawasan itu.

Kapsul perak, dengan diameter enam milimeter dan panjang lapan milimeter, mengandungi Caesium-137 yang memancarkan sinaran bersamaan dengan 10 kali ganda sinaran pengimbas X-ray sejam.

Orang ramai diberi amaran supaya menjauhkan diri sekurang-kurangnya lima meter dari kapsul kerana ia boleh mengakibatkan luka lecur radiasi atau penyakit radiasi, namun hanya memandu melepasinya dipercayai berisiko rendah, sama seperti mengambil imbasan X-ray. - REUTERS

Berita Harian X