Jumaat, 2 Disember 2022 | 4:53pm
Ketua Pegawai Teknikal Sains Bio Hirotsu, Eric Di Luccio memeriksa nematod dalam hidangan petri di makmal syarikat itu di Fujisawa, Wilayah Kanagawa. - Foto REUTERS
Ketua Pegawai Teknikal Sains Bio Hirotsu, Eric Di Luccio memeriksa nematod dalam hidangan petri di makmal syarikat itu di Fujisawa, Wilayah Kanagawa. - Foto REUTERS

Firma bioteknologi Jepun menggunakan cacing kecil untuk mengesan kanser pankreas

TOKYO: Sebuah firma bioteknologi Jepun mendakwa berjaya membangunkan ujian saringan awal kanser pankreas, yang pertama di dunia menggunakan cacing halus.

Hirotsu Bio Science bulan ini melancarkan ujian N-NOSE plus Pancreas, memasarkan terus kepada pengguna di Jepun dan dengan matlamat untuk membawa ujian itu ke Amerika Syarikat (AS) menjelang 2023.

Pengguna menghantar sampel air kencing melalui kantung mel khas ke makmal, di mana ia dimasukkan ke dalam piring petri dengan spesies nematod.

Makhluk itu, yang dikenali secara saintifik sebagai C. elegans, mempunyai deria penciuman yang jauh lebih kuat daripada anjing, yang mampu mengesan sel-sel kanser.

Itu menjadikan haiwan sepanjang 1 milimeter itu sebagai alat diagnostik yang kuat, kata pengasas dan ketua eksekutif syarikat berkenaan, Takaaki Hirotsu, yang menjalankan penyelidikan selama 28 tahun.

"Apa yang sangat penting dengan pengesanan awal kanser dan jenis penyakit ini adalah dapat mengesan penyakit walaupun jumlahnya sangat kecil.

"Dan apabila menggunakan cara ini, saya fikir mesin tidak berpeluang menentang keupayaan yang ada pada organisma hidup," katanya.

Hirotsu Bio melancarkan ujian pengguna N-NOSE pertamanya pada Januari 2020 yang mendakwa keupayaan untuk mengetahui sama ada pengguna berisiko tinggi mendapat kanser atau tidak.

Kira-kira 300,000 orang telah mengambil ujian asal, dengan kira-kira lima hingga enam peratus mendapat bacaan berisiko tinggi.

Dalam versi terbaharu, syarikat itu mengubah kod genetik nematod supaya mereka menjauhi sampel kanser pankreas.

Hirotsu Bio memulakan ujian pengesanan kanser pankreas kerana kesukaran diagnosisnya dan kemajuan perkembangan penyakit itu.

Pada tahun-tahun akan datang, syarikat itu merancang melancarkan ujian yang disasarkan untuk kanser hati, serta kanser serviks dan payudara.

Kit ujian pankreas berharga sehingga 70,000 yen ($505), agak mahal untuk ujian diagnostik di Jepun, yang mempunyai sistem penjagaan kesihatan nasional yang menetapkan harga untuk ubat dan prosedur rawatan.

Hirotsu menyatakan iklan televisyen yang memaparkan tanda harga, bersama-sama karikatur cacing dan pankreas, adalah sebahagian daripada proses membina jenama produk rawatan itu.

Katanya, harga mungkin turun apabila syarikat itu meningkatkan pengeluaran pengesanan.

Sesetengah doktor mengkritik pendekatan ujian langsung itu kepada pengguna dan meragui hasil penggunaannya.

Ketua Institut Penyelidikan Tadbir Urus Perubatan di Tokyo, Masahiro Kami, berkata hasil ujian itu mungkin memberikan keputusan positif yang diragui melebihi kes sebenar kanser pankreas, menjadikan keputusan 'tidak boleh digunakan'.

Syarikat itu mengiktiraf bahawa ketepatan N-NOSE berdiri dengan baik berbanding ujian diagnostik lain dan ia hanya berfungsi sebagai alat pengesanan awal yang membolehkan pesakit untuk menjalani ujian dan rawatan lanjut lebih awal.

Hirotsu berkata, walaupun beliau sudah mengkaji nematod selama beberapa dekad dan membentuk asas syarikatnya, namun katanya beliau tidak mempunyai sebarang pertalian khusus untuk makhluk itu.

"Saya rasa seperti saya perlu memberi jawapan bahawa saya suka nematod dan saya dapati mereka comel, tetapi tiada sebarang hubungan dan ini tidak berlaku sama sekali.

"Sungguh, saya hanya menganggapnya sebagai bahan penyelidikan dan tidak lebih dari itu ," katanya. - REUTERS

Berita Harian X