Rabu, 2 March 2022 | 8:59am
Foto hiasan
Foto hiasan

Beratus ditahan berhubung siasatan penderaan kanak-kanak dalam talian

WELLINGTON: Siasatan global terhadap bahan penderaan seksual kanak-kanak dalam talian yang diketuai New Zealand mengenal pasti lebih 90,000 akaun, membawa kepada penahanan ratusan pesalah di seluruh dunia dan melindungi 146 kanak-kanak, kata pihak berkuasa hari ini.

Koleksi imejan dalam talian itu ditemui pada akhir 2019 apabila penyedia perkhidmatan internet yang berpangkalan di New Zealand menimbulkan kesedaran, mencetuskan penyiasatan selama dua tahun yang digelar 'Operasi H'.

Jabatan Hal Ehwal Dalam Negeri (DIA) New Zealand, Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Polis Persekutuan Australia, Polis Diraja Kanada, Agensi Jenayah Kebangsaan Britain, Europol dan INTERPOL bekerjasama untuk mengenal pasti dan menyiasat individu yang dikaitkan dengan akaun terbabit.

"Ramai orang yang melihat bahan seperti ini akan terasa menyinggung perasaan terhadap kanak-kanak secara fizikal," kata Tim Houston, pengurus pasukan eksploitasi kanak-kanak digital di DIA dan ketua penyiasat untuk Operasi H, dalam satu kenyataan.

"Adalah penting bagi kita untuk membawa mereka ke muka pengadilan sebelum mereka boleh melakukan lebih banyak kerosakan."

Kira-kira 836 kes telah disiasat di peringkat antarabangsa dan 146 kanak-kanak dilindungi, kata DIA.

Seramai 46 orang telah ditangkap di New Zealand dan ratusan lagi di luar negara, termasuk di Britain, Kanada, Sepanyol dan Slovenia.

Agensi Jenayah Kebangsaan Britain berkata, kebanyakan daripada 450 orang yang ditangkapnya bekerja dalam jawatan amanah, termasuk di sekolah rendah dan taska, penguatkuasaan undang-undang dan industri perubatan, serta beberapa pegawai agama.

"Ini bukan jenayah tanpa mangsa, setiap kali bahan ini dilihat, kanak-kanak itu menjadi mangsa semula," kata Houston dari DIA. - REUTERS

Berita Harian X