Jumaat, 26 November 2021 | 7:51pm
BioNTech sedang mengkaji sejauh mana vaksin coronavirus yang dibangunkannya dengan Pfizer melindungi daripada varian B.1.1.529 baharu yang dikesan di Afrika Selatan. - Foto AFP
BioNTech sedang mengkaji sejauh mana vaksin coronavirus yang dibangunkannya dengan Pfizer melindungi daripada varian B.1.1.529 baharu yang dikesan di Afrika Selatan. - Foto AFP

Data impak varian baharu dijangka dalam 2 minggu

FRANKFURT: BioNTech Jerman hari ini berkata, ia sedang mengkaji sejauh mana vaksin coronavirus yang dibangunkannya dengan Pfizer melindungi daripada varian B.1.1.529 baharu yang dikesan di Afrika Selatan.

"Kami menjangkakan lebih banyak data daripada ujian makmal selewat-lewatnya dalam dua minggu. Data ini akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai sama ada B.1.1.529 boleh menjadi varian melarikan diri yang mungkin memerlukan pelarasan vaksin kami jika varian itu merebak ke seluruh dunia," kata jurucakap BioNTech.

Penemuan varian baharu itu oleh saintis di Afrika Selatan mencetuskan kebimbangan global, di tengah-tengah kebimbangan banyak mutasinya boleh menjadikannya lebih berbahaya daripada strain Delta yang sangat menular.

Sebilangan negara termasuk Britain, Itali, Jerman dan Singapura telah bertindak untuk menyekat perjalanan dari Afrika Selatan dan beberapa negara jiran untuk mengelakkan penyebaran varian itu.

BioNTech berkata, varian B.1.1.529 berbeza dengan ketara daripada varian yang diperhatikan sebelum ini kerana ia mempunyai mutasi tambahan yang terletak dalam 'spike protein'.

Namun, ia berkata walaupun suntikan vaksinnya - yang berasaskan teknologi mRNA novel - perlu diubah suai, perubahan boleh dibuat dengan cepat.

"Pfizer dan BioNTech telah mengambil tindakan beberapa bulan lalu untuk dapat menyesuaikan vaksin mRNA dalam tempoh enam minggu dan menghantar kumpulan awal dalam tempoh 100 hari sekiranya terdapat varian melarikan diri," kata jurucakap itu - AFP

Berita Harian X