Khamis, 6 Oktober 2022 | 11:40am
Gambar hiasan.
Gambar hiasan.

66 kanak-kanak maut di Gambia selepas minum ubat batuk

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan amaran mengenai empat sirap ubat batuk dan selsema dibuat oleh Maiden Pharmaceuticals di India, yang dikaitkan dengan kematian 66 kanak-kanak di Gambia.

Menurut amaran produk perubatan yang dikeluarkan oleh WHO semalam, empat produk itu ialah Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup dan Magrip N Cold Syrup.

Agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) juga memberi amaran bahawa ubat-ubatan yang tercemar itu mungkin sudah diedarkan di luar negara Afrika Barat, dengan 'kemungkinan wujud pendedahan global'.

Ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, berkata empat sirap ubat selsema dan batuk yang dipersoalkan itu 'berpotensi dikaitkan dengan kecederaan buah pinggang akut dan 66 kematian dalam kalangan kanak-kanak'.

"Kehilangan nyawa kanak-kanak ini adalah menyayat hati dan WHO akan menjalankan siasatan lanjut dengan syarikat itu dan pihak berkuasa kawal selia di India," katanya.

Hari ini, pihak berkuasa Gambia mula mengumpul parasetamol dan sirap promethazine daripada isi rumah luar bandar di Wilayah Pantai Barat dan Wilayah Hilir Sungai.

Siasatan Kementerian Kesihatan Gambia yang bermula pada Julai lalu dan sedang berjalan, turut menyebut bakteria E. coli sebagai kemungkinan penyebab kegagalan buah pinggang akut.

"Keputusan awal daripada penyiasatan yang sedang dijalankan menunjukkan bahawa kemungkinan besar sirap parasetamol dan promethazine yang menyebabkan kes kecederaan buah pinggang akut dalam wabak ini," kata Pakar Nefrologi yang mengetuai penyiasatan Kementerian Kesihatan, Abubacarr Jagne.

Pihak berkuasa kesihatan pada 23 September mengarahkan penarikan balik semua ubat yang mengandungi paracetamol atau sirap promethazine.

"Sejak Julai 2022, terdapat peningkatan dalam bilangan penyakit buah pinggang yang teruk dengan kematian yang tinggi dalam kalangan kanak-kanak terutama akibat penyakit cirit-birit," kata kementerian itu dalam satu kenyataan pada September.

Sehingga kini, pengilang yang dinyatakan tidak memberikan jaminan kepada WHO mengenai keselamatan dan kualiti produk mereka.

Analisis sampel produk di makmal pula mengesahkan ia mengandungi jumlah bahan cemar dietilena glikol dan etilena glikol pada tahap yang tidak boleh diterima.

WHO berkata, maklumat yang diterima daripada Pertubuhan Kawalan Standard Dadah Pusat India menunjukkan bahawa pengeluar hanya membekalkan ubat tercemar itu ke Gambia.

"Bagaimanapun, pembekalan produk ini melalui pasaran tidak rasmi atau tidak dikawal ke negara lain di Afrika, tidak boleh diketepikan.

"Selain itu, pengilang mungkin telah menggunakan bahan tercemar yang sama dalam produk lain dan mengedarkannya secara tempatan atau dieksport, oleh itu pendedahan global adalah mungkin," katanya.

Sehubungan itu, Tedros meminta semua pihak berjaga-jaga dan menggesa semua negara bekerjasama mengesan dan melupuskan ubat-ubatan tercemar itu bagi mengelakkan ia terus memudaratkan pesakit. - AFP

Berita Harian X