Jumaat, 16 September 2022 | 10:18am
Rawatan terapi antibodi sotrovimab serta casirivimab-imdevimab tidak lagi disyorkan WHO. - Foto AGENSI
Rawatan terapi antibodi sotrovimab serta casirivimab-imdevimab tidak lagi disyorkan WHO. - Foto AGENSI

WHO nasihat elak dua rawatan terapi antibodi COVID-19

LONDON: Dua terapi antibodi COVID-19 tidak lagi disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), atas dasar Omicron dan cabang terbaharu varian itu berkemungkinan menjadikannya lapuk.

Kedua-dua terapi yang direka untuk berfungsi dengan mengikat protein lonjakan SARS-CoV-2 bagi meneutralkan keupayaan virus untuk menjangkiti sel adalah beberapa ubat pertama yang dibangunkan pada awal pandemik itu.

Berikutan virus itu berkembang dan bukti yang semakin meningkat daripada ujian makmal mencadangkan dua terapi - sotrovimab serta casirivimab-imdevimab - mempunyai aktiviti klinikal yang terhad terhadap lelaran terbaru virus. Akibatnya, rawatan itu juga tidak diperakui pengawal selia kesihatan Amerika Syarikat (AS).

Pakar WHO pada Khamis menasihatkan kedua-dua rawatan itu tidak digunakan kepada pesakit COVID-19,

Produk keluaran GSK dan rakan kongsi Vir Biotechnology, sotrovimab yang menjana jualan berbilion dolar dan menjadi antara pembuat ubat utama Britain tahun lalu telah ditarik balik daripada pasaran AS oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) AS pada April.

Amerika Syarikat mula mempersoalkan keberkesanan klinikal sotrovimab terhadap Omicron seawal Februari, namun kesedaran WHO terhadap perkara itu datang sedikit lewat, kata Penny Ward, profesor pelawat dalam perubatan farmaseutikal di King's College London.

"Sekarang WHO telah mengeluarkan syor ini, ia akan menjadi menarik untuk melihat berapa banyak negara lain yang selari dengan tindakannya," katanya.

Koktel antibodi casirivimab-imdevimab Regeneron dan rakan kongsi Roche juga telah menjana jualan berbilion dolar dan merupakan antara penjual teratas pembuat ubat AS tahun lalu.

Januari lalu, FDA menyemak semula pendiriannya terhadap rawatan itu, mengehadkan penggunaannya kepada kumpulan pesakit yang lebih kecil, memetik potensi yang berkurangan terhadap varian Omicron.

Kedua-dua terapi berkenaan terus disyorkan oleh pengawal selia ubat Eropah.

Satu lagi terapi COVID yang muncul pada awal pandemik ialah remdesivir antivirus Gilead. WHO memperluaskan syor bersyaratnya untuk ubat itu, menasihatkan bahawa ia boleh digunakan kepada pesakit dengan COVID yang teruk serta pesakit COVID yang tidak teruk dengan risiko tertinggi dimasukkan ke hospital.

Terdapat segelintir terapeutik COVID sedia ada yang kekal berguna dalam memerangi virus, dan lain-lain dalam pembangunan yang dijangka turut memberi manfaat kepada pesakit. - REUTERS

Berita Harian X