Sabtu, 23 April 2022 | 7:19am
King's College London
King's College London

Pesakit COVID-19 di UK positif 505 hari - Penyelidik

LONDON: Penyelidik Britain yakin mereka mendokumentasikan jangkitan COVID-19 paling lama pada pesakit yang diuji positif selama 505 hari sebelum kematian.

Rekod sebelum ini untuk jangkitan berterusan, bukannya serangan COVID-19 berulang adalah 335 hari, menurut pasukan dari King's College London dan Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust.

Seorang pengarang bersama kajian itu yang juga pakar perunding virologi, Gaia Nebbia, berkata individu yang tidak dinamakan itu didiagnosis pada pertengahan 2020 dengan gejala pernafasan yang kemudiannya bertambah baik.

Tetapi kemudian diuji positif kira-kira 45 kali sebelum ke hospital sehingga kematian.

Nebbia berkata jangkitan berterusan dengan SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19 melemahkan sistem imun pesakit.

Beliau dan pasukannya mengkaji bagaimana virus daripada sembilan pesakit COVID-19 di London berubah dari semasa ke semasa dan membuat kesimpulan bahawa varian baharu mungkin berlaku pada pesakit yang lemah imun.

"Ini adalah antara hipotesis untuk kemunculan varian," kata Nebbia kepada AFP.

"Pensampelan tetap dan analisis genetik virus menunjukkan bahawa lima daripada sembilan pesakit mengalami sekurang-kurangnya satu mutasi yang dilihat dalam varian yang membimbangkan.

"Sesetengah individu membangunkan pelbagai mutasi yang dikaitkan dengan varian membimbangkan, seperti varian Alpha, Delta dan Omicron.

"Walau bagaimanapun, tiada seorang pun daripada individu dalam kajian kami membangunkan varian baharu yang menjadi variasi kebimbangan yang meluas," katanya.

Daripada sembilan pesakit yang mengalami gangguan imunisasi dan diuji positif selama sekurang-kurangnya lapan minggu, didapati jangkitan berterusan secara purata selama 73 hari.

Tetapi dua pesakit mempunyai jangkitan berterusan selama lebih setahun.

Kesemua pesakit mempunyai sistem imun yang lemah akibat pemindahan organ, HIV, kanser atau terapi perubatan lain. Mereka dikaji antara Mac 2020 dan Disember tahun lalu.

Daripada sembilan itu, lima pulih. Dua daripada lima yang sembuh tanpa rawatan dan dua lagi pulih selepas menerusi terapi antibodi dan antivirus.

Individu kelima masih dijangkiti pada pemeriksaan susulan terakhir mereka pada awal 2022, walaupun selepas rawatan, dan mempunyai COVID-19 selama 412 hari.

Sekiranya mereka diuji positif pada janji temu seterusnya, mereka akan melebihi rekod 505 hari, kata penyelidik.

Nebbia berkata situasi itu menunjukkan keperluan mendesak untuk rawatan baharu bagi membantu pesakit yang mengalami gangguan imunisasi untuk pulih.

Penemuan itu akan dibentangkan di Kongres Mikrobiologi Klinikal dan Penyakit Berjangkit Eropah di Lisbon, yang bermula hari Sabtu. - AFP

Berita Harian X