Jumaat, 4 March 2022 | 7:06am
 Foto AGENSI
Foto AGENSI

Baricitinib kurangkan risiko kematian akibat COVID-19 - Kajian

LONDON: Ubat bagi merawat penyakit arthritis, baricitinib Eli Lilly dan Incyte membantu mengurangkan risiko kematian dalam kalangan pesakit COVID-19 yang dimasukkan ke hospital sebanyak 13 peratus, menurut kajian British.

Lebih 8,000 pesakit diberi baricitinib sebagai tambahan kepada penjagaan biasa, secara rawak, atau penjagaan biasa sahaja, sebagai sebahagian percubaan PEMULIHAN, kata saintis dari Universiti Oxford pada Khamis.

Keputusan menunjukkan 546 pesakit dalam kumpulan jagaan biasa meninggal dunia dalam tempoh 28 hari tetapi hanya 513 pesakit dalam kumpulan baricitinib meninggal dunia yang mana mereka turut diberi kortikosteroid seperti dexamethasone, tocilizumab atau remdesivir.

"Keputusan ini mengesahkan dan memanjangkan penemuan awal, memberikan kepastian lebih besar bahawa baricitinib adalah data baharu untuk membimbing rawatan pesakit COVID-19 dengan gabungan ubat," kata Profesor Oxford merangkap ketua penyiasat bersama, Peter Horby.

Penemuan itu konsisten dengan penyelidikan pengeluar ubat Amerika Syarikat (AS) daripada percubaan lebih kecil pada Ogos lalu dan dibuat selepas panel Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada awal tahun ini mengesyorkan baricitinib untuk pesakit COVID-19 yang teruk dalam kombinasi dengan kortikosteroid.

Baricitinib tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil perencat Janus Kinase (JAK) - berfungsi dengan menyekat tindakan enzim yang memainkan peranan dalam proses sistem imun dan membawa kepada keradangan, sering dilihat dalam COVID-19 yang teruk dengan kerosakan paru-paru.

Pihak berkuasa AS telah meluluskan penggunaan kecemasan baricitinib, yang dijual di bawah jenama Olumiant, dengan atau tanpa mengambil remdesivir antivirus Gilead, sementara pengawal selia Eropah sedang menyemak rawatan untuk kelulusan.

Dalam percubaan PEMULIHAN, baricitinib juga meningkatkan peluang pesakit didiscaj dari hospital dalam tempoh 28 hari dan mengurangkan risiko keadaan menjadi semakin teruk, kata saintis.

Kumpulan saintis di sebalik percubaan PEMULIHAN menunjukkan dexamethasone menyelamatkan nyawa pesakit COVID-19, dalam apa yang dipanggil "penerobosan utama" dalam wabak itu, dan juga mendapati tocilizumab berkesan melawan coronavirus. - REUTERS

Berita Harian X