Jumaat, 14 Januari 2022 | 12:18pm
FOTO AFP
FOTO AFP

WHO luluskan 2 rawatan baharu COVID-19

PARIS: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini meluluskan dua rawatan baharu untuk COVID-19, dalam usaha membendung kes kematian serta sakit teruk akibat virus itu.

Perkembangan itu menyusul ketika penularan varian Omicron menyebabkan lonjakan kemasukan pesakit ke hospital di serata dunia, dengan WHO menjangka separuh daripada Eropah bakal dijangkiti virus berkenaan menjelang Mac depan.

Melalui syor mereka dalam jurnal perubatan Britain, The BMJ, pakar WHO memaklumkan bahawa ubat Baricitinib dalam rawatan artritis, digunakan bersama Kortikosteroid untuk merawat pesakit COVID-19 yang sakit teruk atau kritikal.

Mereka menjelaskan, ia berjaya membawa kepada kadar pemulihan yang lebih baik serta mengurangkan keperluan terhadap alat bantuan pernafasan dalam kalangan pesakit terbabit.

Selain itu, pakar WHO turut menyarankan rawatan antibodi sintetik, Sotrovimab, untuk pesakit COVID-19 yang tidak serius tetapi paling berisiko dimasukkan ke hospital meliputi warga emas, golongan kurang daya imun dan penghidap penyakit kronik seperti diabetes.

Faedah Sotrovimab bagi golongan yang tidak berisiko dimasukkan ke hospital pula dilihat sebagai tiada signifikan.

Namun, WHO menjelaskan bahawa keberkesanannya terhadap varian baharu seperti Omicron, 'masih belum pasti.'

Setakat ini, hanya tiga lagi rawatan lain sudah diluluskan WHO untuk COVID-19, bermula dengan Kortikosteroid pada September 2020 bagi mereka yang sakit teruk.

Kortikosteroid adalah murah dan mudah diperoleh secara meluas, serta berupaya melawan keradangan yang lazimnya mengiringi kes sakit teruk.

Ubat dalam rawatan artritis, Tocilizumab dan Sarilumab yang diluluskan WHO pada Julai lalu, adalah perencat IL-6 yang bertindak menyekat tindak balas berlebihan sehingga membahayakan oleh sistem imun terhadap virus SARS-CoV-2.

Baricitinib berada dalam kelas ubat berlainan dikenali sebagai perencat Janus kinase, namun diletakkan bawah garis panduan sama dengan perencat IL-6.

"Apabila kedua-duanya sedia ada, pilih satu berdasarkan isu termasuk kos dan pengalaman doktor," menurut garis panduan itu.

Rawatan antibodi sintetik, Regeneron diluluskan WHO pada September tahun lalu, dan garis panduan terbabit menyatakan Sotrovimab boleh digunakan untuk jenis pesakit yang sama.

Syor WHO untuk rawatan COVID-19, dikemas kini dari semasa ke semasa berdasarkan data baharu daripada ujian klinikal. - AFP

Berita Harian X