Sabtu, 30 Januari 2021 | 2:05pm
 Pasukan pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyiasat asal usul COVID-19 meninggalkan Hospital Jinyintan di Wuhan. - Foto AFP
Pasukan pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyiasat asal usul COVID-19 meninggalkan Hospital Jinyintan di Wuhan. - Foto AFP

Pakar WHO kunjungi hospital Wuhan terima kes pertama COVID-19

WUHAN, CHINA: Pasukan pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyiasat asal-usul COVID-19 hari ini bertemu dengan kakitangan hospital Wuhan yang menerima kes pertama pandemik itu, pada hari kedua mereka di lapangan.

Kumpulan pakar itu dibawa ke Hospital Jinyintan, hospital pertama yang menerima pesakit COVID-19 yang didiagnosis secara rasmi pada akhir 2019, ketika virus itu muncul di tengah bandar China.

Menerusi Twitter, ahli pasukan WHO, Peter Daszak menyambut baik lawatan ke hospital sebagai "peluang penting untuk bercakap secara langsung dengan pakar perubatan yang berada di lapangan pada masa kritikal melawan COVID!"

Misi ini disertakan dengan beban politik yang berat. Ia sentiasa tertangguh apabila China menolak akses kepada kumpulan pakar berkenaan sehingga pertengahan bulan ini.

Minggu lalu, China memberi amaran kepada Amerika Syarikat terhadap "campur tangan politik" dalam perjalanan itu, selepas Rumah Putih menuntut penyelidikan "tegas dan jelas".

WHO menegaskan siasatan akan berpegang teguh pada sains di sebalik bagaimana virus itu boleh dijangkiti daripada haiwan - dipercayai kelawar kepada manusia.

Pasukan pakar dijangka mengunjungi pasar Huanan yang dipercayai menjadi kluster utama yang pertama, Institut Virologi Wuhan dan makmal lain, dalam apa yang digambarkan oleh pemimpin WHO sebagai "jadual yang sangat sibuk dan sibuk."

Beijing sangat terdesak untuk menangkis kritikan berhubung kaedah negara itu menguruskan wabak pada peringkat awal.

Pandemik kini merebak ke seluruh dunia dengan mengorbankan lebih dua juta orang dan meruntuhkan ekonomi.

China, dengan jumlah kematian yang dilaporkan rendah iaitu 4,636 orang, bangkit semula dengan melaksanakan perintah berkurung di wilayah yang dikesan ada jangkitan COVID-19.

Pertumbuhan ekonomi China tahun lalu dilaporkan pada kadar 2.3 peratus walaupun penularan wabak COVID-19.

Jurucakap Kementerian Luar China semalam menggambarkan lawatan pakar WHO sebagai sebahagian daripada penyelidikan global mengenai wabak berkenaan.

"Ini bukan penyiasatan," kata Zhao Lijian kepada wartawan. - AFP

Berita Harian X