Ahad, 21 Jun 2020 | 10:19pm
Bulan bergerak di depan matahari ketika gerhana ‘cincin api’ berlaku di kampung Bullawala, India. - Foto AFP
Bulan bergerak di depan matahari ketika gerhana ‘cincin api’ berlaku di kampung Bullawala, India. - Foto AFP

Gerhana 'cincin api' memukau

HONG KONG: Pemerhati langit di sepanjang jalur sempit dari Afrika barat ke Semenanjung Arab, India dan Timur Jauh menyaksikan gerhana matahari 'cincin api' yang dramatik hari ini.

Gerhana matahari anulus yang disebut berlaku ketika bulan - melintasi bumi dan matahari - tidak cukup dekat dengan planet kita untuk mengaburkan cahaya matahari sepenuhnya, meninggalkan cincin nipis cakera suria yang kelihatan.

Ia berlaku setiap satu atau dua tahun, dan hanya dapat dilihat dari jajaran sempit di seluruh planet ini.

Gerhana hari ini berlaku pada hari terpanjang di hemisfera utara tahun ini - solstis musim panas - ketika Kutub Utara condong paling tepat ke arah matahari.

Ia mula-mula dapat dilihat di timur laut Republik Congo mulai jam 5:56 waktu tempatan, hanya beberapa minit selepas matahari terbit.

Itu adalah titik jangka masa maksimum, dengan keadaan gelap berlangsung satu minit 22 saat.

Bergerak ke timur ke seberang Afrika dan Asia, ia mencapai 'gerhana maksimum' - dengan lingkaran cahaya matahari yang sempurna di sekitar bulan - di atas Uttarakhand, India berhampiran sempadan Sino-India pada jam 12:10 waktu tempatan.

Ia lebih menakjubkan, tetapi tidak bertahan lama: penjajaran bumi, bulan dan matahari yang tepat dapat dilihat hanya selama 38 saat.

Di Nairobi, Afrika Timur, pemerhati hanya melihat separuh gerhana kerana awan melindungi langit selama beberapa saat ketika detik yang tepat bulan seharusnya hampir menyembunyikan matahari.

Walaupun mengecewakan, Susan Murbana memberitahu AFP: "Ia sangat menggembirakan kerana saya rasa saya sangat taksub dengan gerhana.

"Hari ini sangat baik kepada kami dari segi awan. Dan kami dapat melihat sebahagian besarnya," kata Murbana yang mengatur program pendidikan Traveling Telescope bersama suaminya Chu. - AFP

Berita Harian X