Sabtu, 4 Februari 2023 | 6:21pm
 Foto hiasan - REUTERS
Foto hiasan - REUTERS

Wajib tunjuk kad pengenalan beli minyak masak bersubsidi

DENPASAR, BALI: Pengguna di Indonesia perlu menunjukkan kad pengenalan bagi pembelian minyak masak bersubsidi, MinyaKita.

Menteri Perdagangan, Zulkifli Hasan, berkata ia penting bagi mengelak orang ramai membeli minyak masak secara berlebihan.

Katanya, walaupun dibenarkan membeli bungkusan minyak dalam jumlah yang lebih besar, tetapi ia tidak boleh dijual semula.

"Mereka dibenarkan membeli sehingga lima kilogram, asalkan tunjuk kad pengenalan dan tidak boleh membeli secara berlebihan untuk tujuan penjualan semula," katanya ketika melawat Pasar Kreneng di sini bagi meninjau harga komoditi seperti dilaporkan antaranews.com.

Zulkifli juga menggesa peniaga supaya tidak menjual produk MinyaKita melebihi harga runcit tertinggi iaitu Rp14,000 (RM3.78) seliter, seperti yang ditetapkan oleh kerajaan, atau kedai mereka akan ditutup oleh Pasukan Petugas Makanan.

Katanya, kerajaan dan pengeluar bersetuju menambah bekalan minyak masak iaitu daripada 300,000 tan sebulan kepada 450,000 tan.

"Kami juga mengurangkan (bekalan) ke pasar raya moden dan pasar dalam talian. Bekalan kini (diutamakan) kepada pasar (tradisional)," katanya sambil menambah bahawa pasar tradisional akan diutamakan untuk bekalan sekurang-kurangnya sehingga Aidilfitri pada April depan.

Dalam pada itu, beliau turut memuji prestasi berkesan Datuk Bandar Denpasar I Gusti Ngurah Jaya Negara dalam mengawal harga makanan asas di bandar itu.

"Pihak berkuasa Denpasar memantau harga barangan keperluan asas setiap hari dan memberikan subsidi kepada peniaga untuk membantu menstabilkan harga," katanya.

Pada tinjauan itu, minyak masak MinyaKita dijual pada harga ditetapkan iaitu Rp14,000 seliter, manakala produk minyak masak premium lain berharga dalam lingkungan Rp16,000 (RM4.34) hingga Rp17,000 (RM4.60) seliter. - AGENSI

Berita Harian X