Isnin, 21 Jun 2021 | 9:17am
Bangkok mencatatkan 836 kes baru COVID-19 pada 20 Jun 2021. - Foto EPA
Bangkok mencatatkan 836 kes baru COVID-19 pada 20 Jun 2021. - Foto EPA

Bangkok longgarkan lebih banyak sekatan COVID-19

BANGKOK: Sekatan berhubung COVID-19 akan dilonggarkan lagi di ibu negara Thailand, Bangkok mulai hari ini, kata pihak berkuasa tempatan semalam.

Mulai hari ini, kedai serbaneka di Bangkok, yang sebelumnya dibenarkan dibuka antara jam 11 ​​malam dan 4 pagi, akan dapat dibuka sepanjang masa, sementara kolam renang, taman sains, pusat pameran seni dan budaya serta perpustakaan dan stadium akan dibenarkan dibuka semula, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Metropolitan Bangkok (BMA).

Bagaimanapun, mana-mana perhimpunan lebih daripada 50 orang di tempat-tempat terbabit mesti memohon kebenaran terlebih dulu dari BMA.

Bangkok mencatatkan 836 kes baru COVID-19 semalam, menyumbang lebih 25 peratus daripada 3,682 kes harian yang dilaporkan di seluruh negara.

Susulan mempercepatkan pelancaran vaksin, BMA sebelumnya telah membenarkan taman, salon kecantikan, spa serta rumah urut dan kedai tatu dibuka semula, dan membenarkan restoran untuk menyediakan perkhidmatan makan dalam waktu yang lebih lama dan melayani lebih ramai pelanggan.

Semalam, negara Asia Tenggara itu telah melaksanakan lebih daripada 7.5 juta dos vaksin.

Hampir tiga peratus penduduk sudah divaksinasi sepenuhnya, menurut World in Data, manakala 4.8 peratus sudah divaksinasi dengan dos pertama.

Thailand menyasarkan untuk memvaksinasi sekitar 70 peratus penduduknya menjelang akhir tahun ini. - AGENSI

Berita Harian X