Selasa, 24 Mei 2022 | 8:36am
 Foto hiasan - AGENSI
Foto hiasan - AGENSI

Negara kaya letakkan kanak-kanak dalam risiko - PBB

NEW YORK: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menegaskan negara kaya mewujudkan keadaan hidup yang tidak selamat untuk kanak-kanak di rumah dan di seluruh dunia.

Laporan Tabung Kanak-Kanak PBB (UNICEF) yang dikeluarkan pada Selasa menyeru negara dunia untuk mengurangkan sisa dan pencemaran bagi mengatasi masalah berkenaan.

Pusat Penyelidikan Innocenti UNICEF mengkaji 39 negara daripada Organisasi untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) dan Kesatuan Eropah (EU) mengikut kriteria yang berbeza, termasuk penggunaan racun perosak, kelembapan rumah, pendedahan plumbum, akses kepada penjanaan cahaya dan sisa.

Walaupun Sepanyol, Ireland dan Portugal menunjukkan prestasi yang agak baik, tiada satu pun negara yang dikaji didapati menyediakan persekitaran yang sihat untuk kanak-kanak, menurut laporan itu.

"Bukan sahaja majoriti negara kaya gagal menyediakan persekitaran yang sihat untuk kanak-kanak dalam lingkungan sempadan mereka, mereka juga menyumbang kepada kemusnahan persekitaran kanak-kanak di bahagian lain dunia," kata pengarah pusat itu, Gunilla Olsson dalam satu kenyataan.

Laporan itu menyatakan, bagaimanapun, negara kurang kaya di Amerika Latin dan Eropah mempunyai kesan yang lebih rendah ke atas keadaan umum berbanding dengan beberapa negara kaya yang dikaji.

Walaupun Finland, Iceland dan Norway mendahului dalam menyediakan persekitaran yang sihat untuk belia, mereka berada di tempat terakhir dari segi kesannya terhadap bumi ini untuk kadar pelepasan, jumlah sisa elektronik dan tahap penggunaan.

Di Iceland, Latvia, Portugal dan Britain, satu daripada lima kanak-kanak terdedah kepada kelembapan di rumah mereka, manakala di Cyprus, Hungary dan Turki, lebih satu daripada empat kanak-kanak terjejas.

Laporan itu juga mendedahkan ramai kanak-kanak menghirup udara toksik di dalam dan di luar rumah, terutama di Mexico, walaupun tidak di Finland dan Jepun.

Di Belgium, Israel, Belanda, Poland, Republik Czech dan Switzerland, lebih daripada satu daripada 12 kanak-kanak terdedah kepada tahap pencemaran racun perosak yang tinggi, kata laporan itu.

Di 39 negara yang dikaji, lebih 20 juta kanak-kanak mempunyai tahap plumbum yang tinggi dalam darah mereka, tambahnya. - AFP

Berita Harian X