Khamis, 23 Disember 2021 | 7:25am
- FOTO AFP/Pfizer
- FOTO AFP/Pfizer

AS lulus penggunaan pil Pfizer 'perangi' Omicron

WASHINGTON: Amerika Syarikat (AS), semalam meluluskan penggunaan pil anti COVID-19 bagi golongan berisiko dan yang berusia 12 tahun ke atas, susulan lonjakan kes jangkitan varian Omicron.

Paxlovid, yang merangkumi dua jenis tablet, diberikan kelulusan penggunaan kecemasan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) selepas kajian klinikal membuktikan ia berupaya mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dan kematian dalam kalangan individu berisiko sebanyak 88 peratus.

"Langkah ini adalah bukti di sebalik kekuasaan sains dan hasil daripada inovasi serta kemampuan sebenar rakyat AS," kata Presiden Joe Biden menerusi kenyataan, sambil menyemat janji untuk menguatkuasakan peruntukan undang-undang bagi memacu pengeluaran Pfizer secepat mungkin.

AS setakat ini membelanjakan AS$5.3 bilion (RM22.33 bilion) bagi proses perolehan 10 juta rawatan lengkap menggunakan pil Paxlovid, dengan penghantaran pertama merangkumi 265,000 bakal dilaksanakan pada Januari ini.

Penyelaras Rumah Putih, Jeff Zients, memaklumkan pemberita menerusi panggilan telefon, bakinya dijadual sampai menjelang akhir musim panas.

FDA menegaskan rawatan menerusi pil berkenaan sepatutnya menjadi pelengkap, berbanding dianggap pengganti vaksin yang sehingga kini kekal sebagai sandaran utama dalam memerangi COVID-19.

Badan kawal selia ubat Kesatuan Eropah (EU) minggu lalu membenarkan negara anggota menggunakan pil keluaran Pfizer sebelum mendapat kelulusan rasmi, selari usaha membendung gelombang jangkitan varian Omicron.

Kebenaran itu diberikan susulan peningkatan kes di AS, yang berpunca daripada Omicron, iaitu varian paling mudah menjangkiti sehingga kini. - AFP

Berita Harian X