Rabu, 15 Disember 2021 | 8:22am
Pekerja wanita saman Tesla atas dakwaan gangguan seksual. - Foto AGENSI
Pekerja wanita saman Tesla atas dakwaan gangguan seksual. - Foto AGENSI

6 pekerja saman Tesla atas dakwaan gangguan seksual

WASHINGTON: Enam wanita semalam menyaman Tesla, mendakwa budaya gangguan seksual di kilang pembuat kereta elektrik California dan kemudahan lain yang termasuk sentuhan yang tidak diingini, panggilan lucah dan pembalasan bagi mereka yang mengadu.

Saman gangguan - difailkan hampir sebulan selepas dua yang lain - menambah kontroversi yang berpusat di kilang Fremont di kawasan Teluk San Francisco dan yang termasuk bekas pekerja kulit hitam dianugerahkan AS$137 juta (RM579.78 juta) dalam kes perkauman.

"Lantai kilang Tesla lebih menyerupai tapak pembinaan mentah, kuno atau tempat berkumpul daripada sebuah syarikat termaju di tengah-tengah kawasan Teluk San Francisco yang progresif," dakwa salah satu tuntutan saman.

Tesla tidak segera memberi maklum balas terhadap permintaan untuk mengulas mengenai saman itu.

Enam saman baharu berasingan yang difailkan semalam di mahkamah California mendakwa rakan sekerja atau penyelia membuat cadangan seksual kepada wanita itu, mengulas secara grafik mengenai tubuh mereka dan, dalam beberapa kes, menyentuh mereka secara tidak wajar.

Lima daripada wanita dalam kes baharu itu bertugas atau bekerja di kemudahan kilang Fremont, manakala seorang bekerja di pusat perkhidmatan di selatan California.

Michala Curran berumur 18 tahun ketika dia memulakan kerjanya di kilang Fremont dan dalam beberapa minggu, penyelia dan rakan sekerjanya membuat komen yang jelas di depannya mengenai tubuhnya.

Seorang rakan sekerja lelaki mengganggunya secara seksual, mengatakan pekerja kilang sering melakukan hubungan seks di tempat letak kereta. Dia berhenti selepas dua bulan.

"Curran melihat wanita lain mengalami persekitaran yang sama dan saksi akan memberi keterangan bahawa mereka memerhatikan gangguan seksual yang berleluasa di Tesla," dakwa samannya.

Kes-kes lain difailkan oleh Jessica Brooks, Samira Sheppard, Eden Mederos, Alize Brown dan Alisa Blickman, yang dalam tuntutannya mendakwa menghadapi tindakan balas kerana melaporkan salah laku itu.

"Dia telah dinafikan keistimewaan dan faedah tertentu yang diberikan kepada wanita yang tidak membantah dorongan seksual dan godaan penyelia," kata aduan Blickman.

Mederos, yang bekerja di pusat servis Tesla selatan California, berkata ciapan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Tesla, Elon Musk yang merujuk seks atau dadah mengilhamkan ketawa dan jenaka dalam kalangan rakan sekerjanya.

"Apabila Tesla melancarkan Model Y, Elon berulang kali menegaskan bahawa apabila seseorang membaca Model Tesla S, 3, X dan Y bersama-sama, ia mengeja 'SEXY'," kata samannya.

"Beberapa rakan sekerja Mederos terbiasa dengan perkara ini, memanggil semuanya 'seksi'."

Saman baharu itu dibuat selepas juri California pada Oktober memutuskan bahawa Tesla harus membayar ganti rugi AS$137 juta (RM579.78 juta) kepada bekas pekerja kulit hitam kerana menutup mata terhadap perkauman yang dialami lelaki itu di kilang Fremont.

Tahun lalu, Musk bertelagah dengan pihak berkuasa berhubung pembukaan semula kilang itu di tengah-tengah sekatan coronavirus dan mengancam untuk memindahkan ibu pejabatnya ke luar negeri.

Selepas itu, Musk memberitahu pelabur pada Oktober bahawa pembuat kenderaan elektrik terkemuka itu memindahkan ibu pejabatnya ke Texas, di mana ia sedang membina sebuah kilang. - AFP

Berita Harian X