Rabu, 9 Disember 2020 | 7:16am
Syarikat gergasi farmaseutikal AS, Pfizer semakin hampir diberi kebenaran kelulusan kecemasan daripada kerajaan Amerika Syarikat (AS) bagi membenarkan penggunaan vaksin COVID-19 yang dihasilkannya. - Foto AFP
Syarikat gergasi farmaseutikal AS, Pfizer semakin hampir diberi kebenaran kelulusan kecemasan daripada kerajaan Amerika Syarikat (AS) bagi membenarkan penggunaan vaksin COVID-19 yang dihasilkannya. - Foto AFP

Vaksin Pfizer tidak menimbulkan masalah kesihatan

WASHINGTON: Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) semalam mengeluarkan dokumen yang mengesahkan vaksin Pfizer-BioNTech COVID-19 selamat dan berkesan, sekali gus meningkatkan keyakinan badan kawal selia negara itu memberi kebenaran penggunaan kecemasan (EUA).

Sebuah jawatankuasa bebas yang menasihati FDA akan bertemu Khamis ini mengenai perkara itu, selepas Britain menjadi negara pertama yang meluluskan vaksin minggu lalu.

Menurut dokumen FDA, data daripada 38,000 peserta terbabit dalam kajian ujian percubaan menunjukkan profil keselamatan yang baik, tanpa ada masalah keselamatan dikenal pasti untuk menghalang pengeluaran EUA.

Ia juga melaporkan bahawa keberkesanan vaksin untuk mencegah COVID-19 adalah 95 peratus, merangkumi semua kumpulan umur, jantina, kaum, serta individu yang berisiko tinggi.

FDA juga berkata, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan bukti bahawa vaksin itu dapat menawarkan perlindungan selepas suntikan pertama daripada dua dos dan berfungsi kepada pesakit yang dijangkiti COVID-19.

Berdasarkan data dikumpul menerusi hasil ujian membabitkan 43,000 sukarelawan termasuk individu dewasa dan remaja pula, kesan sampingan yang paling biasa dikesan adalah reaksi tapak suntikan (84 peratus), keletihan (63 peratus), sakit kepala (55 peratus), sakit otot (38 peratus), menggigil (31 peratus), sakit sendi (23.6 peratus), demam (14 peratus).

Jawatankuasa bebas yang bertindak sebagai kumpulan penasihat itu juga akan mempertimbangkan kajian tambahan apa yang perlu dibuat oleh pengeluar vaksin selepas dikeluarkan EUA.

FDA tidak memilih untuk segera menawarkan vaksin kepada pesakit COVID-19 dalam kumpulan plasebo, yang ketika ini menjadi antara topik perbincangan hangat dalam komuniti saintifik. - AFP

Berita Harian X