Isnin, 23 Januari 2023 | 10:04am
Anggota penyelamat mencari mangsa yang terperangkap. - Foto AP
Anggota penyelamat mencari mangsa yang terperangkap. - Foto AP

16 maut bangunan runtuh di bandar Aleppo

BEIRUT: Sebuah bangunan runtuh di kawasan kejiranan di bandar Aleppo di utara Syria awal semalam, mengorbankan sekurang-kurangnya 16 orang, termasuk seorang kanak-kanak dan mencederakan empat lagi, lapor media kerajaan.

Bangunan lima tingkat menempatkan kira-kira 30 orang di kejiranan Sheikh Maksoud di bawah kawalan Pasukan Demokratik Syria pimpinan Kurdish yang disokong AS runtuh semalam, menurut laporan itu.

Kebocoran air telah melemahkan asas struktur, katanya.

Berpuluh-puluh anggota bomba, responden pertama dan penduduk yang diselubungi serpihan dan debu sedang mencari penduduk yang terperangkap menggunakan gerudi dan jentolak.

Beberapa saudara penyewa menunggu dengan cemas, manakala yang lain berkabung di pintu masuk hospital berhampiran ketika mayat tiba dengan ambulans dan trak.

Hawar News, agensi berita untuk kawasan separa autonomi Kurdish di Syria, melaporkan bahawa tujuh orang terbunuh dan tiga cedera, dua daripadanya kritikal.

Banyak bangunan di Aleppo musnah atau rosak semasa konflik Syria selama 11 tahun, yang telah mengorbankan ratusan ribu dan kehilangan separuh daripada jumlah penduduk yang sebelum perang dicatatkan mencecah 23 juta.

Walaupun kerajaan Syria di bawah Presiden Bashar Assad telah merampas semula kota Aleppo daripada kumpulan penentang bersenjata, Sheikh Maksoud adalah antara beberapa kawasan kejiranan di bawah kawalan tentera Kurdish.

Aleppo ialah bandar terbesar di Syria dan pernah menjadi pusat komersialnya. - AP

Berita Harian X