Sabtu, 25 Februari 2023 | 11:37am
Gambar fail. - BERNAMA
Gambar fail. - BERNAMA

Kerajaan digesa lakukan lebih banyak kajian sebelum laksanakan GEG

KUALA LUMPUR: Advanced Centre for Addiction Treatment Advocacy (ACATA) menggesa kerajaan supaya menjalankan lebih banyak kajian mengenai cadangan Penamat Generasi atau Generational Endgame (GEG) sebelum membuat sebarang keputusan mengenai perkara itu.

Presiden ACATA, Dr Arifin Fii berkata, walaupun ACATA menyokong langkah kerajaan mengawal selia vape, dasar larangan seperti GEG terhadap produk pengurangan bahaya seperti vape, akan menjadi tidak produktif.

Katanya, terdapat bukti yang kukuh dan boleh dipercayai untuk membuktikan bahawa produk vape kurang berbahaya daripada menghisap rokok. Bukti juga menunjukkan bahawa vape berkesan dalam membantu perokok berhenti menghisap rokok.

Malah ujar beliau, kajian telah menunjukkan bahawa peratusan tidak pernah merokok yang menggunakan vape adalah sangat kecil.

"Ini benar terutamanya di Malaysia. Kajian tempatan pada 2020 mendapati bahawa hanya 0.6 peratus daripada bukan perokok menggunakan vape, menafikan fakta bahawa vape menarik minat pengguna baharu.

"Oleh itu, adalah penting untuk kerajaan menjalankan lebih banyak kajian tentang kesan dasar serta bukti mengenai vape sebelum membuat sebarang keputusan mengenai GEG," kata beliau dalam kenyataan di sini hari ini.

Dr Arifin mengulas sokongan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk melaksanakan GEG termasuk menaikkan cukai cecair vape semasa pembentangan Belanjawan 2023 di Parlimen pada Jumaat

Sementara itu, pertubuhan Advokasi Industri Vape Malaysia (MVIA) Larangan penjualan vape ini akan memberikan kesan kepada industri tempatan termasuk pengilang, peruncit dan pengguna.

Presiden MVIA, Rizani Zakaria berkata, kerajaan seharusnya mengambil kira potensi industri vape di Malaysia dan juga kesan kepada industri tempatan dengan polisi ini.

Katanya, industri telah berjuang sejak sekian lama agar satu undang-undang serta peraturan yang bersesuaian untuk mengawal industri vape diperkenalkan. Oleh itu, MVIA memohon Kerajaan untuk mengkaji semula GEG sebelum membuat sebarang keputusan.

Pada masa yang sama, MVIA juga memohon agar Kerajaan melibatkan pemain industri dalam perbincangan berkenaan cukai yang bakal dikenakan ke atas produk vape dan cecair bernikotin.

MVIA memohon Kerajaan mempertimbangkan kadar cukai vape dan cecair bernikotin bersesuaian dan tidak terlalu tinggi supaya tidak membebankan industri dan harga produk tidak menjadi terlampau mahal.

"Dengan peraturan yang betul, MRECA berpendapat bahawa dasar GEG tidak perlu kerana ia akan memberi kesan kepada pemain industri tempatan.

"Kami juga percaya bahawa lebih banyak kajian dan perbincangan diperlukan untuk menilai kesan GEG."

Berita Harian X