Jumaat, 24 Jun 2022 | 3:54pm
Antara syarikat Malaysia yang menyertai Pameran Perdagangan ASEAN 2022 di Seoul - Foto ihsan MATRADE
Antara syarikat Malaysia yang menyertai Pameran Perdagangan ASEAN 2022 di Seoul - Foto ihsan MATRADE

Makanan, minuman Malaysia laris di Korea

KUALA LUMPUR: Syarikat makanan dan minuman (F&B) Malaysia merekodkan jumlah jualan AS$2.31 juta (RM10.2 juta) semasa Pameran Perdagangan ASEAN 2022 anjuran Pusat ASEAN-Korea baru-baru ini, yang diadakan sempena pameran Makanan dan Hotel Seoul 2022 di Seoul, Korea Selatan.

Lima syarikat Malaysia iaitu Abrand Food Manufacturing Sdn Bhd, Basefood Sdn Bhd, Ganda Kota Sdn Bhd, Jad Solutions Sdn Bhd dan Malex Paper Products Sdn Bhd mengambil bahagian dalam acara itu yang diadakan dari 7 hingga 10 Jun 2022 dengan diselaraskan oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

"Pelbagai jenis produk Malaysia dipromosikan pada acara itu, termasuk minuman kesihatan prebiotik, produk vegan, pemanis rendah atau sifar kalori, ketulan kelapa, daging vegan daripada nangka serta cawan dan bekas kertas," menurut MATRADE dalam satu kenyataan.

Pesuruhjaya Perdagangan MATRADE di Seoul, Norharliza Mohd Yunos, berkata acara itu adalah platform terbaik untuk syarikat F&B Malaysia menembusi pasaran selain memanfaatkan kehadiran peserta pasaran F&B Korea berprofil dan berkualiti tinggi yang mencari peluang perniagaan baharu.

"Penyertaan kita dalam acara ini menunjukkan komitmen berterusan MATRADE untuk mengetengahkan kelebihan dan keupayaan sektor F&B Malaysia, menawarkan peluang kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berupaya dan sedia-eksport untuk mengembangkan kehadiran jenama mereka dan mewujudkan perkongsian perniagaan di Korea Selatan," katanya.

Menurut MATRADE, menerusi acara itu, sembilan pembeli Korea berjaya diatur setakat ini untuk bertemu dengan rakan kongsi berpotensi dalam Program Penyumberan Antarabangsa sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2022 yang akan diadakan dari 7 hingga 10 September 2022 di Kuala Lumpur.

-BERNAMA

Berita Harian X