Jumaat, 29 April 2022 | 12:35pm
Tinjauan orang ramai membeli barangan keperluan di pasar raya -NSTP/Asyraf Hamzah
Tinjauan orang ramai membeli barangan keperluan di pasar raya -NSTP/Asyraf Hamzah

Harga barangan pengguna dijangka terus melonjak

KUALA LUMPUR: Tekanan harga secara menaik yang menjejaskan pengeluar dijangka mendorong harga pengguna lebih tinggi ketika Indeks Harga Pengeluar (IHPR) Malaysia kekal melebihi Indeks Harga Pengguna (IHP) untuk bulan ke-15 berturut-turut, kata MIDF Research (MIDF).

IHPR Malaysia untuk pengeluaran tempatan yang mengukur kos barangan di pintu masuk kilang, mencatat peningkatan dua angka buat kali pertama tahun ini pada 11.6 peratus untuk bulan Mac 2022, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Pecutan inflasi IHPR ke paras tertinggi empat bulan iaitu 11.6 peratus tahun ke tahun pada Mac 2022 mengatasi jangkaan.

"Bagaimanapun, kenaikan harga barangan utama yang lebih ketara terutama pertanian, perhutanan dan perikanan yang meningkat 24.9 peratus tahun ke tahun dan barangan perlombongan (28.2 peratus tahun ke tahun) secara amnya selaras dengan jangkaan kami memandangkan harga komoditi yang tinggi," kata MIDF dalam satu nota, semalam.

Firma penyelidikan itu berkata, IHPR pembuatan turut meningkat lebih pantas pada 8.9 peratus tahun ke tahun kerana kilang menghadapi cabaran daripada peningkatan kos input dan kekangan bekalan lain.

Sementara itu, kenaikan lebih mendadak dalam IHPR pertanian menunjukkan aliran meningkat berterusan dalam harga makanan kerana pengeluar akan menyalurkan lebih banyak kenaikan kos kepada pelanggan mereka.

"Dalam beberapa bulan akan datang, kami menjangkakan inflasi IHPR yang tinggi akan berterusan kerana pengeluar terpaksa menanggung peningkatan kos input di tengah-tengah cabaran bekalan dan harga komoditi yang tinggi," tambahnya.

-BERNAMA

Berita Harian X