Rabu, 26 Januari 2022 | 4:34pm
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) - Foto Reuters
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) - Foto Reuters

KWSP pencetus lonjakan pasaran bon domestik

KUALA LUMPUR: Pasaran bon domestik dijangka lebih positif tahun ini memandangkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kembali semula menyertai pasaran itu, kata pengarah kanan pendapatan tetap di Affin Hwang Asset Management Bhd (Affin Hwang AM), Esther Teo.

"Namun prestasinya dijangka tidaklah begitu lancar kerana kita berdepan dengan peningkatan kadar faedah di peringkat global dan juga di Malaysia.

"… dan justeru itu sekurang-kurangnya dalam tempoh separuh pertama tahun ini, kita masih berhati-hati," katanya semasa Persidangan Meja Bulat Pelaburan Affin Hwang AM: Prospek Pasaran 2022, yang diadakan secara maya, hari ini.

Teo berkata, pasaran bon domestik sangat diinstitusikan dengan 90 peratus dagangan bon di Malaysia dipacu oleh dana pencen, insurans serta pengurus aset dan KWSP adalah satu daripada peserta utama dalam segmen ini.

"Kita melihat banyak pengeluaran daripada KWSP dan oleh itu, mereka mengekalkan penampan itu bagi memenuhi penebusan terbabit.

"Tahun lalu kita menyaksikan bon domestik tempatan berdepan tempoh yang sukar...bertahun-tahun ia tidak pernah mencatatkan tahun yang negatif. Tahun lalu adalah tahun pertama yang mana pasaran bon ringgit mencatatkan pulangan negatif satu hingga dua peratus," katanya.

Menurutnya, hasil bon amat rendah dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini dan kini Affin Hwang AM melihat bahawa perubahan adalah tahun peralihan.

"Tetapi saya fikir separuh kedua tahun ini dan pada 2023, hasil portfolio dan hasil bon akan menjadi lebih menarik untuk dilihat oleh pelabur," katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai prospek penarafan memandangkan penarafan kredit negara yang menyusut sejak 2020, beliau berkata tidak akan ada penurunan penarafan bagi Malaysia dalam tempoh setahun dua ini sekiranya kerajaan boleh menguruskan kedudukan kewangan dan fiskal negara dengan baik.

"Berikutan pandemik, banyak kerajaan memerlukan rangsangan fiskal untuk membantu memulihkan ekonomi.

"Banyak agensi penarafan ini memberikan sedikit masa dan melihat kepada prospek bagi asas jangka sederhana," katanya.

Teo berkata, Malaysia masih negara yang diberikan penarafan A dan hasil bon tempatan masih kekal menarik.

"Sebagai contoh, Sekuriti Kerajaan Malaysia 10-tahun (MGS) kita hari ini didagangkan pada 3.7 peratus dan jika anda bandingkan negara kita dengan negara penafaran A lain seperti Korea Selatan atau malahan negara dengan penarafan BBB seperti Thailand, hasil bon 10-tahun di negara terbabit memberikan anda pulangan kurang daripada dua peratus.

"Jadi, saya fikir hasil pasaran bon kita masih agak tinggi dan walaupun sekiranya kita berdepan dengan penurunan satu takuk kepada BBB+, saya tidak merasakan impak ke atas bon adalah ketara," katanya.

-BERNAMA

Berita Harian X