Rabu, 3 April 2019 | 4:41pm
Naib Presiden Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), Hanisofian Alias. NSTP/Zunnur Al Shafiq.
Naib Presiden Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), Hanisofian Alias. NSTP/Zunnur Al Shafiq.

Industri halal diunjur sumbang 8.7 peratus KDNK

KUALA LUMPUR: Industri halal diunjur menyumbang kira-kira 8.7 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2020 disokong oleh strategi makro dalam usaha meningkatkan pelaburan berkualiti dalam ekonomi halal.

Naib Presiden Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), Hanisofian Alias, berkata industri halal tempatan menyumbang secara konsisten setiap tahun sejak 1974 dan pada 2017, ekonomi halal menyumbang sebanyak 7.5 peratus kepada KDNK.

“Jumlah eksport dijangka melebihi RM40 bilion daripada jangkaan awal iaitu RM50 bilion pada 2020. Eksport halal negara disumbangkan terutama oleh sektor makanan dan minuman (F&B), diikuti ramuan halal serta derivatif minyak sawit.

“Antara pasaran eksport utama Malaysia ialah China, Singapura, Amerika Syarikat dan Jepun,” katanya pada sidang media sempena pelancaran Persidangan Halal Dunia (WHC) 2019 di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Bahagian Industri Perkhidmatan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, Dr Khalid Abdul Hamid.

WHC 2019 kali ke-11 di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) dianjurkan oleh HDC dan dihoskan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi.

Ia disertai lebih 1,000 peserta jemputan membabitkan 50 negara terdiri daripada ahli delegasi, pemimpin industri, penyelidik dan pihak lain yang komited terhadap pembangunan pengetahuan halal dan industri halal global.

Bertemakan “Hala Tuju Ekonomi Halal yang Mampan: Integrasi Pengantarabangsaan”, persidangan dua hari bermula hari ini akan meneroka peluang dan cabaran yang dihadapi industri halal menerusi siri wacana yang bertujuan mengintegrasi kemajuan teknologi, tadbir urus etika dan pasaran pesat membangun.

Mengulas lanjut, Dr Khalid berkata, masyarakat Islam dunia dijangka membelanjakan sebanyak AS$1.9 trilion (RM7.75 trilion) dalam sektor F&B menjelang 2023 sejajar dengan penambahan penduduk Islam global.

“Dengan undang-undang yang ditambah baik terhadap penghasilan makanan halal, terdapat peluang pelaburan dan pembangunan produk halal global yang sangat besar,” katanya.

Pada majlis itu, HDC turut menandatangani perjanjian persefahaman (MoA) bersama F&N Beverages Manufacturing Sdn Bhd bagi Program Kerjasama Penyumberan Halal bertujuan menyediakan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) menembusi pasaran halal global.

Dalam pada itu, syarikat makanan sejuk beku Bumiputera, Kumpulan Ramli meraih Anugerah Kecemerlangan Halal HDC bagi syarikat tempatan berikutan usahanya menerajui sektor makanan halal menerusi perniagaan inovatif, pembangunan produk, kemampanan, kepemimpinan dalam menembusi pasaran halal global.

McDonald’s Malaysia pula menerima Anugerah Kecemerlangan CSR Halal HDC sebagai menghargai usahanya menyediakan perkhidmatan berkualiti, menekankan aspek kemampanan persekitaran dan mengekalkan komitmen halal kepada pelanggannya.

Berita Harian X