Selasa, 31 Januari 2023 | 8:32pm

Hong Seng hasrat perkasa pendigitalan negara

KUALA LUMPUR: Hong Seng Consolidated Bhd menyasarkan untuk memperkasakan Malaysia menjadi sebuah negara digital melalui pemerolehan 51 peratus kepentingan ekuiti dalam Innov8tif Holdings Sdn Bhd (Innov8tif Holdings) yang kini memiliki Innov8tif Solutions Sdn Bhd (Innov8tif Solutions) dan Xendity Sdn Bhd ( Xendity) dengan petimbangan nilai RM30.855 juta.

Innovative Holdings Group umumnya terbabit dalam perkhidmatan berkaitan orientasi digital dan pengesahan identiti (IDV) serta perniagaan yang mengkhusus dalam teknologi IDV untuk menyokong proses e-KYC dan anti-penipuan, automasi proses onboarding pelanggan, dan penyelesaian pengesahan biometrik mudah alih dengan kehadiran dalam pasaran Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand, Filipina dan Kemboja.

Segmen pelanggan utama yang disediakan oleh Innov8tif Holdings Group adalah telekomunikasi, perbankan, perkhidmatan kewangan, insurans, firma pelaburan dan kerajaan.

"Ia adalah satu langkah sinergi untuk menyatukan kedua-dua Innov8tif Solutions Group dan Xendity. Sebelum ini, masing-masing mempunyai operasi sendiri dan pangkalan pelanggan yang memberi perkhidmatan kepada industri yang berbeza secara selari.

"Walau bagaimanapun, Innovative Holdings kini telah menggabungkan dan mempertingkatkan keupayaan, sumber dan pengalaman kedua-dua syarikat yang akan meningkatkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam tawaran perkhidmatannya dengan sokongan daripada rakan kongsi strategik kami," katanya.

Menurutnya lagi, akhirnya kemajuan dalam R&D akan membolehkan Innov8tif Holdings melancarkan suite digital universal atau suite e-Nation yang dikenali sebagai penyelesaian Akses Digital Seluruh Negara (DNA) yang mampu memperkasakan pendigitalan Malaysia seperti mana-mana negara maju yang lain.

Penyelesaian DNA yang terpakai di seluruh industri akan memudahkan penukaran dan pengesahan ID digital yang lancar dengan menghubungkan sektor awam dan swasta bersama-sama ke arah negara digital.

Dengan adanya DNA, semua proses pengesahan merentas agensi dan jabatan seperti Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Imigresen Malaysia (IMI),

"Bank Negara, bank digital, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan perkhidmatan lain akan dipermudahkan kerana semuanya akan diperkemaskan.

"Ini adalah selaras dengan inisiatif MyDIGITAL yang mencerminkan aspirasi kerajaan untuk mengubah Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi yang memberi tumpuan kepada pendigitalan dan menjadi perintis serantau dalam ekonomi digital," jelas Pengarah Eksekutif Hong Seng, Lester Chin.

Laporan Kemajuan MyDigital 2021 baru-baru ini menekankan bahawa Malaysia berada dalam landasan untuk mencapai sumbangan ekonomi digital kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) sekurang-kurangnya 25.5 peratus menjelang 2025.

Laporan itu menambah bahawa pasaran digital di Malaysia berkembang sebanyak 47 peratus kepada AS$21 bilion (RM87.8 bilion) daripada AS$14 bilion (RM58.5 bilion) sebelumnya, didorong oleh pertumbuhan dalam e-dagang pada 2021.

Sementara itu, pasaran IDV global bernilai AS$8.41 bilion pada 2021 dan dijangka mencecah AS$26.34 bilion menjelang 2029, mencatatkan CAGR sebanyak 15.34 peratys dalam tempoh kajian 2022-2029, menurut laporan oleh Data Bridge Market Research.

Selain itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga mengiktiraf kuasa dan janji mengenai identiti digital, itulah sebabnya ia telah menetapkan matlamat identiti undang-undang sejagat menjelang 2030.

Prospek ekuiti di peringkat global sangat mengagumkan, dan anggaran terkini mengunjurkan sebanyak 6.5 bilion orang ramai akan menggunakan ID digital menjelang 2026.

Lester juga menekankan contoh di mana DNA memperkasakan pelaburan asing yang mana kita boleh memanfaatkan perkhidmatan elektronik untuk memudahkan pengiriman wang yang membolehkan penubuhan perniagaan FDI dengan melaksanakan semua proses awal secara digital di negara asal mereka melalui teknologi eKYC seperti membuka akaun bank, menggabungkan syarikat di bawah SSM, memohon pas atau pekerja ekspatriat dan lain-lain.

Sebagai pelaksana pendigitalan negara, Hong Seng berharap dapat membantu negara kita pulih dan menarik lebih banyak pelaburan asing dengan memudahkan proses.

Pada Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland baru-baru ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri kita, YB Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul bin Tengku Abdul Aziz menggariskan agenda untuk meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara strategik dan destinasi pelaburan berkualiti dengan kredibiliti untuk turut bertindak sebagai pintu masuk ke Asia Tenggara.

Berikutan matlamat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pelaburan Asia Tenggara, Lester menambah bahawa Hong Seng telah mengadakan sesi perundingan dengan jabatan kerajaan yang berkaitan mengenai pelaksanaan suite digital sejagat dan maklum balas setakat ini adalah positif.

Oleh itu, katanya, kumpulan akan membentangkan cadangan penuhnya kepada Kerajaan Malaysia apabila ia telah mensinergikan perniagaan Innov8tif Holdings dan Xendity.

Selepas pelancaran, DNA juga boleh direplikasi dengan mudah di negara dan bidang kuasa lain melalui perkongsian dalam bidang kuasa luar negara yang mana Innov8tif dan Xendity sudah bertapak.

"Memandangkan prospek dan pandangan positif sektor IDV digital yang didorong oleh wabak dan peningkatan berkorelasi dalam urus niaga dalam talian dan gaya hidup digital yang menyaksikan permintaan IDV berkembang pesat dalam pelbagai industri ke arah pendigitalan, Hong Seng percaya bahawa penerokaan usaha niaga ke dalam industri digital adalah tepat pada masanya dan ia dijangka menyumbang secara positif kepada prospek perniagaan Hong Seng dengan menggabungkan aliran pendapatan baharu daripada sektor yang berprospek baik," katanya.

Berita Harian X