Jumaat, 24 Jun 2022 | 5:09pm
Melaka Trade Square (Metrasquare), hab komersial
Melaka Trade Square (Metrasquare), hab komersial

Sheng Tai tarik jenama terkenal ke Metrasquare

MELAKA: Melaka Trade Square (Metrasquare), sebuah hab komersial

terletak di Ayer Keroh, Melaka, kini giat menjadi destinasi popular bagi komersial, pekerjaan, hiburan dan kesenian dengan pembukaan tiga outlet baharu.

Sheng Tai International, pemaju dan pemilik Metrasquare, dalam satu kenyataan berkata, kedai-kedai baharu yang bakal dibuka menjelang penghujung 2022 adalah Regus, ruang kerja fleksibel pertama di Melaka; pusat kesihatan SHENGLIFE Sdn Bhd dan Cahaya Suria Confinement Centre.

Salah satu tarikan Metrasquare, katanya, adalah Galeri Budaya Cheng Ho di STI Experiantal Centre yang sebelum ini terletak di Jonker Street.

Duta China ke Malaysia, Ouyang Yujing baru-baru ini telah membuat lawatan ke galeri yang mempamerkan kehidupan Zheng He dan pelayarannya.

Katanya, selain itu, Straits Designers' Gallery oleh Sheng Tai International kini berada di Metrasquare.

"Galeri ini adalah sebahagian daripada usaha berterusan syarikat untuk membentuk semula Melaka menjadi hab kreatif' dan budaya masa depan melalui hartanahnya. Berukuran 5,500 kaki persegi, Straits Designers' Gallery mempamerkan lebih 60 koleksi 'sedia dipakai' terbaru, kasut, bag tangan dan aksesori terbaru pereka tempatan.

"Outlet lain yang dibuka termasuklah Uncle K Kopitiam, Q Bistro, OldTown White Coffee dan Assam House.

Pengasas dan Pengerusi Sheng Tai International Sdn Bhd, Dato Leong Sir Ley, , berkata, pihaknya sukacitanya mengalu-alukan jenama terkenal ke Metrasquare kami yang berkualiti tinggi dan memiliki penyewa yang pelbagai.

"Penambahan baharu ini menggambarkan komitmen kami untuk mengukuhkan negeri Melaka daripada segi kedudukan ekonomi, dengan menyediakan peluang pekerjaan selain menggalakkan keusahawanan tempatan.

"Di samping itu, ia adalah contoh bagaimana kejayaan pemulihan dan penyegaran semula projek pembangunan yang terbengkalai, menjadi penyumbang ekonomi menerusi daya komersial,'' kata beliau.

Metrasquare sebelum ini adalah projek terbengkalai di bawah Plentifield Marketing, yang mana telah diambil alih oleh Sheng Tai International pada tahun 2017 untuk dibangunkan semula. Pemaju sebelum ini hanya menyiapkan separuh dan meninggalkan projek itu.

Sheng Tai International mengambil alih dan menghidupkan semula projek tersebut, dari menyelesaikan semua hutang tertunggak dan skim Jaminan Pulangan Sewa (GRR) kepada pelabur awal sehingga menyusun semula strategi pelan induk Metrasquare.

Metrasquare kini adalah pembangunan komersial seluas 2.42 hektar merangkumi komponen kediaman dinamakan Metrasquare Serviced Suites, kedai runcit, kemudahan mesyuarat dan persidangan, kemudahan F&B, serta galeri sejarah Melaka dan ruang seni sosial.

Ia juga termasuk hotel lima bintang, Hotel Ames yang dinilai cemerlang di platform pelancongan global.

Terletak hanya lima minit pemanduan dari tol Ayer Keroh dari Lebuh Raya Utara-Selatan, Metraquare juga hampir dengan Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), pejabat kerajaan, pasar raya besar dan banyak tarikan pelancong seperti Zoo dan Safari Malam Melaka; Taman Burung Melaka, Taman Tema Wonderland, Melaka Planetarium dan Muzium Lebah Dunia.

Berita Harian X