Isnin, 11 April 2022 | 6:46pm
TNG menawarkan produk pembiayaan jangka pendek GOpinjam.
TNG menawarkan produk pembiayaan jangka pendek GOpinjam.

TNG perjelas kadar faedah tinggi GOpinjam

KUALA LUMPUR: Touch 'n Go (TNG) menjelaskan kadar faedah yang lebih tinggi, seperti 36 peratus setahun bagi produk pembiayaan jangka pendeknya, GOpinjam hanya terpakai untuk tempoh pinjaman di bawah tiga bulan.

Namun begitu, tidak semua pinjaman yang bertempoh di bawah tiga bulan adalah tertakluk kepada kadar 36 peratus setahun, sebaliknya bergantung kepada pelaksanaan penilaian risiko, jelasnya.

Katanya, penilaian risiko itu membolehkan kadar faedah ke atas pinjaman yang di bawah tempoh tiga bulan mungkin jauh lebih rendah daripada 36 peratus setahun.

"Bergantung kepada jumlah pinjaman, tempoh dan kelayakan kredit, GOpinjam meminjamkan penggunanya antara RM100 dan RM10,000 untuk tempoh seminggu hingga satu tahun pada kadar faedah serendah lapan peratus setahun. GOpinjam juga mengenakan sifar yuran pemprosesan dan sifar duti setem.

"Kami juga memastikan pelanggan yang kembali dengan sejarah pembayaran balik yang baik akan menikmati kadar faedah yang lebih rendah pada masa hadapan," katanya dalam satu kenyataan memberi penjelasan lanjut mengenai produknya, GOpinjam.

TNG mengulangi bahawa GOpinjam dan produk asasnya (e-Zi Tunai oleh CIMB Bank) dikawal sepenuhnya dengan kod tingkah laku yang betul dengan pendedahan yang sesuai dan jelas.

Jelasnya, ia juga mengikut Garis Panduan Pemberian Pinjaman Bertanggungjawab yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) kerana pihaknya memastikan perlindungan pengguna adalah keutamaan dalam tawarannya.

"GOpinjam ialah produk pembiayaan amaun rendah dan jangka pendek yang pertama seumpamanya, pilihan pinjaman ini tidak tersedia di tempat lain.

"Kami sentiasa memastikan bahawa kawalan yang mencukupi dan berkesan disediakan untuk menyelesaikan dan memantau aduan pengguna," katanya.

TNG berkata, GOpinjam diperkenalkan untuk melayani segmen pasaran yang secara tradisinya kurang mendapat layanan, memberikan kredit kepada peminjam individu yang memerlukan jumlah yang lebih rendah untuk tempoh yang lebih singkat.

Ia berkata, matlamat produk adalah untuk membolehkan keterangkuman kewangan untuk semua segmen pasaran dalam persekitaran yang selamat dan selamat.

Katanya, semua pemohon juga akan tertakluk kepada semakan kredit biro untuk memastikan penilaian kemampuan yang betul dan mematuhi nisbah perkhidmatan hutang yang berhemat.

Berita Harian X