Rabu, 10 Jun 2020 | 9:57pm
KPJ Healthcare Bhd
KPJ Healthcare Bhd

KPJ Healthcare raih untung bersih lebih rendah

KUALA LUMPUR: Keuntungan bersih KPJ Healthcare Bhd (KPJ Healthcare) susut kepada RM38.53 juta pada suku pertama yang berakhir pada 31 Mac 2020 daripada RM39.13 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Penyedia perkhidmatan kesihatan itu berkata pendapatan yang lebih rendah itu kebanyakannya di hospital seperti KPJ Bandar Dato 'Onn, KPJ Batu Pahat, KPJ Perlis dan KPJ Miri, hospital berkenaan kekal sebagai syarikat yang mengalami kerugian pada suku semasa.

Perolehan untuk suku itu tinggi pada RM884.16 juta berbanding RM880.99 juta tahun ke tahun didorong oleh aktiviti yang lebih tinggi di hospital, terutama daripada segmen Malaysia.

"Ini seiring dengan peningkatan jumlah pesakit luar dan pesakit yang menjalani rawatan," katanya dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Perolehan dalam segmen Malaysia yang melonjak kepada RM844.6 juta daripada RM839.3 juta pada suku pertama 2020 kebanyakannya disumbangkan oleh kapasiti tambahan di hospital sedia ada, terutama untuk KPJ Seremban dan KPJ Ampang Puteri dengan pembukaan bangunan hospital yang baharu.

"Selain itu, pembukaan KPJ Batu Pahat dan KPJ Miri juga meningkatkan hasil," kata KPJ Healthcare.

Perbelanjaan tambahan yang ditanggung oleh kumpulan itu semasa penularan COVID-19 terutama dalam peningkatan pembelian bahan, peralatan perlindungan diri (PPE) untuk petugas barisan depan, mesin ventilator, pengimbas terma, topeng untuk pembedahan dan cecair pembasmi kuman.

KPJ Healthcare berkata tunai bersih yang dijana daripada aktiviti operasi adalah berjumlah RM91.9 juta, turun 33 peratus daripada tempoh yang sama tahun lepas pada RM137.4 juta, terutama disebabkan oleh keuntungan yang berkurangan dilaporkan untuk tempoh berkenaan.

"Aliran keluar tunai dari pada aktiviti pelaburan kebanyakannya digunakan untuk pembelian hartanah, loji dan peralatan terutama untuk pembangunan dan perluasan bangunan hospital, seperti KPJ Pulau Pinang dan KPJ Puteri.

"Aliran masuk tunai yang signifikan dalam aktiviti pelaburan adalah dividen yang diterima daripada syarikat sekutu terutama dari Al-'Aqar Healthcare REIT berjumlah RM10.7 juta," katanya.

Melangkah ke hadapan, KPJ Healthcare berkata ia mengiktiraf bahawa prestasinya akan dipengaruhi oleh penularan COVID-19 kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah memberi kesan kepada operasi kumpulan itu.

Bagi suku kedua, kumpulan itu menjangkakan penurunan disebabkan oleh kesan tindakan pencegahan yang sedang berjalan terhadap wabak terbabit.

"Bagaimanapun, kumpulan itu akan tetap aktif dalam menyediakan perkhidmatan utamanya dan menambah bidang perkhidmatan baharu seperti tele-perubatan dan menyediakan perkhidmatannya ke rumah.

"Sepanjang tempoh mencabar ini, kumpulan ini kekal berhati-hati dan akan terus fokus terhadap pengurusan kos dan aliran tunai operasi yang berdisiplin," kata KPJ Healthcare.

-BERNAMA

Berita Harian X