Jumaat, 3 March 2023 | 12:07pm
Proton Persona melepasi sasaran 2,000 unit tiga bulan berturut-turut - Foto ihsan PROTON
Proton Persona melepasi sasaran 2,000 unit tiga bulan berturut-turut - Foto ihsan PROTON

Jualan kereta PROTON terus meningkat

SUBANG JAYA: Pengeluar kereta nasional, PROTON meneruskan permulaan yang kukuh bagi tahun ini dengan menjual 52 peratus lebih kenderaan pada bulan Februari berbanding bulan yang sama tahun lalu.

Dengan 14,033 unit merangkumi pasaran domestik dan eksport dijual bulan lalu, volum jualan adalah 20.1 peratus lebih tinggi daripada Januari, manakala untuk dua bulan pertama tahun ini, volum meningkat sebanyak 88 peratus kepada 25,714 unit.

Pegangan pasaran syarikat untuk bulan itu dianggarkan mencapai 22.7 peratus, meletakkannya di tempat kedua dalam pasaran, dan mencatatkan peningkatan sebanyak 7.3 peratus berbanding bulan Februari 2022.

Secara keseluruhan, jualan kereta di Malaysia terus melonjak untuk bulan kedua berturut-turut dengan anggaran jumlah keseluruhan volum industri (TIV) sebanyak 62,300 unit kerana industri automotif berkejar untuk memenuhi tempahan semasa tempoh pengecualian cukai jualan sebelum tarikh akhir 31 Mac.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PROTON, Roslan Abdullah, berkata permulaan yang kukuh bagi pengeluar kereta nasional itu pada tahun ini mencerminkan populariti tawaran model semasa syarikat.

"Sama seperti pesaing kami, banyak volum didorong oleh pemenuhan tempahan yang dikecualikan cukai, tetapi jumlah tempahan baharu kekal sihat, jadi kami berharap dapat meneruskan trajektori pertumbuhan jualan untuk sepanjang tahun ini.

"Dalam beberapa bulan akan datang, PROTON juga akan membuat beberapa pengumuman untuk membentuk hala tuju syarikat untuk tahun 2023 dan seterusnya. Ini tahun yang sibuk kerana kami mewujudkan kehadiran dalam segmen baharu, memasuki pasaran kenderaan tenaga baharu (NEV) dan melangkah ke depan dalam usaha EV kami apabila jualan kenderaan smart #1 bermula," katanya dalam satu kenyataan.

Sebagai peneraju jualan bulan kedua berturut-turut bagi sedan segmen B, Proton Persona membuktikan daya tarikannya terhadap pesaing baharu apabila bekalan tidak terjejas oleh kekurangan komponen.

Dengan 2,313 unit terjual pada bulan Februari, model itu menembusi sasaran 2,000 unit untuk bulan ketiga berturut-turut, kali pertama ia mencapai prestasi itu sejak melakukannya selama lima bulan berturut-turut dari Jun hingga Oktober 2020.

Satu lagi segmen terkemuka model Proton ialah Proton X50, yang mengekalkan peneraju pasaran kenderaan utiliti sukan (SUV) segmen B dan kekal sebagai SUV paling popular secara keseluruhan.

Sebanyak 3,247 unit telah dijual pada bulan Februari dan jualan meningkat sebanyak 11 peratus dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini.

Peneraju segmen ketiga ialah Proton Exora, yang menikmati kebangkitan semula apabila jualan peneraju kenderaan pelbagai guna (MPV) segmen C itu telah meningkat sebanyak 216 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun 2022.

Dua lagi model Proton menduduki tempat kedua bulan lalu dalam segmen masing-masing.

Proton Saga mengakhiri bulan itu dengan 6,345 unit, mengekalkan kedudukannya sebagai Proton paling laris dan mencatatkan jualan 11,133 unit yang mengagumkan setakat tahun ini.

Sementara itu, Proton X70 menyamai prestasinya dalam dua bulan pertama tahun 2022 dengan 981 unit diserahkan pada bulan Februari dengan 1,914 unit secara keseluruhan untuk tahun ini.

Proton Iriz mencatatkan prestasi terbaik sejak Ogos 2022 dengan 811 unit terjual, membawa kepada peningkatan sebanyak 156 peratus untuk dua bulan pertama tahun ini.

Berita Harian X