Rabu, 21 April 2021 | 10:34pm
Warga emas, Eng Hua Hiang, 90, menerima suntikan vaksin pada program Vaksinasi COVID-19 Fasa 2 di Dewan Masyarakat Sandakan. - Gambar BERNAMA
Warga emas, Eng Hua Hiang, 90, menerima suntikan vaksin pada program Vaksinasi COVID-19 Fasa 2 di Dewan Masyarakat Sandakan. - Gambar BERNAMA

Enam kematian di Sabah hari ini

KOTA KINABALU: Sabah hari ini kembali merekodkan kes baharu COVID-19 tiga angka dengan sebanyak 172 kes, meningkat 90 kes berbanding 82 kes yang direkodkan semalam.

Hari ini juga Sabah merekodkan bilangan kematian disebabkan COVID-19 tertinggi dengan enam kematian, masing-masing empat di Tawau dan dua di Lahad Datu.

Jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata hari ini juga daerah Kota Kinabalu kembali mencatat kes baharu tertinggi, berbanding daerah lain dengan sebanyak 82 kes dilaporkan.

Katanya, daerah Tawau juga masih mencatat kes baharu yang tinggi dengan sebanyak 42 kes, diikuti Lahad Datu (15 kes) dan masing-masing enam kes di Sandakan dan Putatan.

Dalam perkongsian di akaun Twitter beliau hari ini, Masidi berkata, peningkatan mendadak kes baharu COVID-19 di ibu negeri berpunca daripada kes positif yang dikesan di Kluster Jalan Khidmat yang membabitkan pelajar dan warga Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Kota Kinabalu.

"Kes harian di Sabah meningkat kepada 172 hari ini dengan Kota Kinabalu menyumbang 82 kes. Sebanyak 72 kes daripada Kluster Khidmat (sekolah berasrama). Sekolah itu kini dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD)," katanya.

Masidi berkata, sebanyak 90 kes atau 52.3 peratus daripada jumlah kes baharu COVID-19 hari ini berpunca daripada kluster sedia ada, diikuti 53 kes (30.8 peratus) menerusi saringan kontak rapat dan 14 kes menerusi saringan bergejala.

Bagi pesakit sembuh, katanya, seramai 70 orang dibenarkan keluar hospital hari ini, manakala seramai 1,019 orang masih dirawat termasuk 80 orang dalam unit rawatan rapi (ICU) dengan 18 dariapdanya memerlukan alat bantuan pernafasan.

Masidi yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, berkata kerajaan negeri bersetuju untuk melaksanakan PKPD di tiga taman perumahan di Lahad Datu bermula esok hingga 5 Mei depan.

PKPD itu, katanya berikutan kes tinggi direkodkan di ketiga-tiga lokaliti iaitu Taman Aman 3 (24 kes), Taman Aman Jaya (10 kes) dan Taman Palm Height (11 kes).

"Kementerian Kesihatan (KKM) juga melaporkan masih berlaku penularan kes dalam kalangan penghuni taman terbabit dan kebanyakan kes membabitkan jangkitan serumah.

"Setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan atas nasihat KKM, kerajaan negeri bersetuju melaksanakan PKPD di tiga taman perumahan berkenaan berkuat kuasa 22 April sehingga 5 Mei depan selaras dengan keputusan kerajaan Persekutuan," katanya.

Berita Harian X