Isnin, 23 Januari 2023 | 1:23pm
Ketua Penerangan PAS Pusat, Khairil Nizam Khirudin. - Foto fail NSTP
Ketua Penerangan PAS Pusat, Khairil Nizam Khirudin. - Foto fail NSTP

PAS tak pernah amal politik wang, sogokan rasuah

KUALA LUMPUR: PAS menegaskan tidak pernah mengamalkan sebarang bentuk politik wang atau sogokan rasuah seperti yang didakwa terhadap parti itu.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Khairil Nizam Khirudin, berkata kenyataan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi jelas bercanggah dengan kenyataan sebenar Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang.

"Presiden PAS ketika menjawab soalan media di Negeri Sembilan semalam (kelmarin) menyebut undang-undang pilihan raya tidak membenarkan calon dan wakil calon memberikan sumbangan kepada pengundi, tetapi jika ada individu atau orang awam yang hendak memberikan sumbangan terpulang kepada mereka sendiri.

"Ada pun sumbangan orang awam itu tiada kaitan dengan calon, wakil calon atau PAS sebagai sebuah parti yang bertanding," katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Ahmad Zahid menyelar sikap 'pilih kasih' Abdul Haji yang mempertahankan tindakan pengagihan wang oleh segelintir individu kepada pengundi ketika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) dengan mendakwa ia adalah sedekah.

Sehubungan itu, Presiden UMNO berkenaan khuatir dengan tanggapan serong umum, khususnya orang Islam berikutan sikap ditonjolkan Ahli Parlimen Marang terbabit selaku ulama yang beliau dakwa tiada integriti.

"Kalau dia (PAS) buat (dianggap) sedekah, kalau kita bagi (dianggap) rasuah.

"Ulama ini jangan tukar-tukar hukum dan jangan tukar fatwa, akhirnya ulama politik tidak akan dihormati oleh rakyat dan orang Islam," katanya selepas sambutan Rumah Terbuka MCA di Wisma MCA, semalam.

Sebelum ini, Abdul Hadi dilaporkan berkata, pemberian wang tunai sewaktu kempen pilihan raya tidak menyalahi peraturan berikutan ia hanyalah sedekah kepada pengundi oleh orang awam.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said, dilaporkan berkata, petisyen pilihan raya itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu pada 3 Januari lalu atas alasan parti lawan merasuah pengundi di ketiga-tiga Parlimen berkenaan sepanjang tempoh kempen PRU-15.

Bekas Menteri Besar Terengganu itu mendakwa, PAS menabur wang antara 15 hingga 17 November lalu iaitu dua hingga empat hari sebelum PRU-15 dengan kebanyakan isi rumah menerima wang antara RM500 hingga RM1,000.

Berita Harian X