Selasa, 6 Disember 2022 | 12:11pm

RM10 juta kepada pesawah bukan untuk roboh empayar Syed Mokhtar

PUTRAJAYA: Arahan Kerajaan Persekutuan untuk syarikat Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) menyalurkan peruntukan RM10 juta kepada pesawah miskin bulan ini dan RM50 juta tahun hadapan, bukan bertujuan merobohkan empayar perniagaan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Sebaliknya, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata ia dilakukan untuk kepentingan rakyat dan pesawah miskin termasuk di Kedah.

Beliau berkata, langkah yang diambilnya itu serta Kementerian Kewangan adalah untuk mencari jalan penyelesaian.

Katanya, Syed Mokhtar sendiri bersetuju dengan mudah.

"Saya ucap terima kasih kepada dia tetapi saya kata untuk menjamin masa depan pesawah miskin saya ambil langkah untuk berunding dengan dia dan cuba bantu," katanya pada sidang media di Kementerian Kewangan, di sini, hari ini.

Anwar berkata, kelulusan itu dibuat selepas berunding dengan Syed Mokhtar.

Beliau berkata, Syed Mokhtar boleh membuat keuntungan melalui perniagaannya dalam sektor lain termasuk Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP).

Katanya, beliau memberi jaminan untuk Kementerian Kewangan dan Kementerian Pengangkutan mencari jalan menyelesaikan sebarang masalah dihadapi di mana-mana pelabuhan di Johor.

Justeru, Anwar mengingatkan semua pihak untuk tidak mempolitikkan isu monopoli import beras yang dikuasai Syed Mokhtar.

Pada masa sama, Anwar berkata, pihaknya akan berunding dengan Syed Mokhtar mengenai cara untuk BERNAS boleh memberi jaminan keselesaan dan keadilan kepada pesawah padi yang miskin.

Anwar sebelum ini membidas tindakan kerajaan ketika itu melanjutkan tempoh konsesi BERNAS yang mempunyai kuasa untuk memonopoli import beras.

"Saya tak faham mengapa ini menjadi masalah. Sudah berpuluh tahun dah BERNAS ini, ini kali pertama saya kata 'enough is enough'," katanya.

Isnin lalu, Perdana Menteri dilaporkan berkata Syed Mokhtar bersetuju memperuntukkan RM10 juta untuk tahun ini dan RM50 juta pada tahun hadapan kepada golongan pesawah miskin.

Anwar dilaporkan berkata, persetujuan itu dicapai susulan teguran beliau berhubung permasalahan monopoli import beras di negara ini.

"Saya turut mengetengahkan tentang permasalahan monopoli import beras di negara ini. Dan kerajaan pimpinan saya tidak lagi akan mengizinkan monopoli import beras terus berlaku tatkala kepentingan dan hak pesawah miskin diinjak tanpa noktah.

"Tan Sri Syed Mokhtar bersetuju untuk memperuntukkan RM10 juta kepada pesawah untuk tahun ini dan RM50 juta pada tahun hadapan.

"Kerajaan ini akan mengambil langkah untuk menyiasat perbelanjaan yang melampau tinggi oleh kerajaan yang lalu sehingga mencecah RM600 bilion ringgit secara tanpa tender bagi meneliti sejauh mana ketirisan dan penyelewengan berlaku, dan siapa atau tokoh mana yang membolot kekayaan tatkala rakyat dan negara berdepan kemelut pandemik," katanya yang dipetik di Facebook.

Datuk Seri Anwar Ibrahim (kanan) dan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. - Foto NSTP
Datuk Seri Anwar Ibrahim (kanan) dan Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. - Foto NSTP
Berita Harian X