Isnin, 5 Disember 2022 | 5:17pm

Harga telur ayam lebih murah, diumum esok

PUTRAJAYA: Harga telur ayam yang lebih murah akan diumumkan oleh Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu esok.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pengumuman itu bakal mengurangkan kebergantungan bekalan telur kepada kartel.

"Saya telah berbincang dengan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu serta mengarahkan beberapa langkah diambil terhadap isu bekalan telur yang dihadapi negara.

"Perincian mengenainya akan diumumkan beliau (Mohamad) pagi esok. Diharapkan harga telur yang akan diumumkan esok, lebih murah dan mengurangkan kebergantungan kepada kartel demi memastikan bekalan cukup dan harga dikurangkan," katanya.

Hari ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub, mengakui bahawa negara sedang berdepan masalah ketiadaan telur di pasaran ketika ini.

Katanya, ketiadaan stok itu mencetuskan keresahan kepada rakyat, selain merencatkan pertumbuhan ekonomi kerana banyak kegiatan perniagaan memerlukan bahan mentah itu.

Isu kekurangan bekalan telur ayam mula diperkatakan ketika kempen Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) apabila banyak kedai runcit dan pasar raya melaporkan kehabisan bekalan secara tiba-tiba.

Baru-baru ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memaklumkan, tiada asas kukuh mengaitkan bekalan telur disorok dan kemudian dilambakkan kerana PRU15.

Ketua Setiausahanya, Datuk Azman Mohd Yusof, berkata bekalan telur masih belum stabil sepenuhnya, malah tinjauan dan pemeriksaan pihaknya mendapati beberapa negeri masih berdepan masalah bekalan.

Dalam perkembangan lain, Anwar menegur Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, yang didakwa mempunyai monopoli terhadap import beras.

"Untuk berlaku adil, kita harus tahu kebenaran import (AP) beras ini bukan konsesi dan bukan dianugerahkan kepada beliau tetapi juga syarikat Padiberas Nasional Berhad (BERNAS)," katanya.

Perdana Menteri berkata, BERNAS ketika itu dimiliki oleh Tan Sri Tan Boon Seng sebanyak 31 peratus dan turut dikuasai oleh syarikat milik Datuk Seri Shahidan Kassim.

"Syed Mokhtar telah membeli BERNAS daripada Boon Seng sekitar RM800 juta dan RM400 juta daripada Shahidan.

"Jadi, beliau tentunya mempunyai tanggungan untuk membayar balik," katanya.

Tegasnya, kerajaan tidak akan mengizinkan pembolotan kekayaan oleh tokoh politik dengan begitu mudah, yang menghisap darah pesawah padi miskin.

"Sekarang tidak boleh bebankan Syed Mokhtar seorang sehingga kita dapat meneliti keuntungannya sama ada pulangan itu berpatutan," katanya.

Berikutan itu, beliau berkata, Syed Mokhtar digesa untuk memberi peruntukan RM10 juta kepada pesawah miskin pada bulan ini dan RM50 juta daripada BERNAS mulai tahun hadapan.

"Saya hanya memberikan contoh ini kerana ini adalah tata kelola pentadbiran yang baik bukannya slogan Melayu atau Islam," katanya.

Harga telur ayam yang lebih murah akan diumumkan esok, tangani masalah bekalan dan kebergantungan kepada kartel. - Foto hiasan
Harga telur ayam yang lebih murah akan diumumkan esok, tangani masalah bekalan dan kebergantungan kepada kartel. - Foto hiasan
Berita Harian X