Selasa, 8 November 2022 | 9:10am

Pemimpin PAS jadi Menteri Besar di Perlis, Pahang - Muhyiddin

PENDANG: Perikatan Nasional (PN) sedia melantik pemimpin PAS menjadi Menteri Besar di Perlis dan Pahang sekiranya gabungan itu berjaya menang di dua negeri berkenaan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata pihaknya akan memberi sokongan penuh kepada PAS bagi menerajui dua negeri itu.

"Insya-Allah Perlis bakal jatuh ke tangan kita (PN) pada PRU15 kali ini dan jika ia berlaku maka wakil PAS akan jadi Menteri Besar di sana (Perlis dan Pahang).

"Di Pahang, Tuan Ibrahim (Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man) bertanding di (kerusi) Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

"Jika kita menang di Pahang, maka Tuan Ibrahim akan menjadi Menteri Besar di sana," katanya ketika berucap pada Ceramah PN Best di sini, malam tadi.

Majlis itu turut dihadiri Menteri Besar, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor dan calon PN Parlimen Pendang, Datuk Awang Hashim.

Muhyiddin berkata, PN tidak mempunyai masalah menyerahkan dua negeri berkenaan untuk ditadbir PAS berdasarkan prestasi cemerlang negeri lain yang dipimpin Menteri Besar daripada parti itu.

"Saya dapat berasakan sokongan yang kuat kepada PN ketika ini, dalam tempoh dua minggu kita berharap gelombang besar ini mampu menewaskan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH).

"Saya nak beritahu pada penyokong UMNO juga, PRU15 ini bukan sebab Suraya (calon BN Parlimen Pendang, Datuk Suraya Yaakob), tetapi pilihan raya ini adalah bagi menyelamatkan negara.

"Mereka tidak perlu tinggalkan UMNO, tetapi mereka boleh undi PN. Saya faham ada yang masih sayangkan UMNO, tetapi tidak suka dengan apa dilakukan Najib (Datuk Seri Najib Razak) dan Zahid (Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi)," katanya.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, penyokong UMNO perlu berfikir mengenai spekulasi bahawa UMNO bakal bekerjasama bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi membentuk kerajaan selepas PRU15.

"BN sendiri sudah membayangkan tidak akan menang dengan cukup kerusi bagi membentuk kerajaan dan sedia bekerjasama dengan sesiapa sahaja bagi membentuk kerajaan selepas PRU15.

"Saya dengar ada rakaman audio bincang kerjasama BN dan PH, Anwar akan jadi Perdana Menteri dan Zahid akan jadi Timbalan Perdana Menteri. Kena ingat, dalam PH ada DAP," katanya.


Suara Kita

Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menyampaikan ucapan pada Ceramah PN Best di Pusat Komersial Pendang, di sini, malam tadi. - Foto NSTP/Luqman Hakim Zubir
Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika menyampaikan ucapan pada Ceramah PN Best di Pusat Komersial Pendang, di sini, malam tadi. - Foto NSTP/Luqman Hakim Zubir
Berita Harian X