Jumaat, 30 September 2022 | 3:45pm

'Alhamdulillah, ...lebih setahun saya tunggu untuk perbicaraan ini'

TENOM: Pendakwah Ebit Lew yang sedang melalui perbicaraan kerana pertuduhan melakukan gangguan seksual, bersyukur kerana baginya prosiding mahkamah adalah tempat terbaik mencari kebenaran.

"Alhamdulillah, ...syukur kepada Allah. Setahun saya menanti hari mahkamah ini. Pelbagai fitnah tidak berhenti yang tidak dapat disebutkan saya tanggung sendiri sejak balik dari Palestin tempoh hari.

"Dengan ke mahkamah ini, saya berharap dapat tahu kebenaran. Mahkamah adalah tempat yang paling tidak boleh cakap apa sahaja. Kena ada bukti dan sekiranya tiada bukti apa sahaja perkara pasti akan ditolak," kata Ebit, 37, atau nama sebenar Ebit Irawan Ibrahim Lew ketika ditemui selepas selesai hari terakhir sesi perbicaraan, hari ini.

Ditanya mengenai perasaannya sepanjang perbicaraan selama empat hari di Mahkamah Majistret Tenom, Ebit memaklumkan beliau tetap berasa sedih kerana perlu melalui perkara seumpama itu.

"Sedih juga sebab kena menanti lagi. Kalau boleh saya nak teruskan Sabtu esok sahaja sampai habis tetapi bukan saya yang tentukan.

"Peguam saya turut cuba meminta tarikh lebih awal seperti tarikh paling awal November tetapi pendakwa raya tidak dapat tarikh itu kerana tarikh mereka penuh disebabkan pendakwa raya dari Putrajaya.

"Oleh itu, kami bersetuju meneruskan perbicaraan ini pada Disember," katanya.

Terdahulu, Majistret Nur Asyraf Zolhani memberitahu prosiding hari keempat ditangguhkan dan akan disambung semula pada 20 hingga 22 Disember depan.

Ebit Lew pada 18 Februari lalu didakwa atas 11 pertuduhan membabitkan hantaran gambar serta perkataan lucah dengan maksud mengaibkan kehormatan seseorang melalui aplikasi WhatsApp.

Semua kesalahan itu didakwa berlaku ke atas seorang wanita Melayu di daerah Tenom antara Mac hingga Jun 2021.

Ebit ketika keluar dari Mahkamah Majistret Tenom selepas hari terakhir prosiding perbicaraan tuduhan gangguan seksual yang dikaitkan dengan dirinya. - Foto NSTP/Yun Mikail
Ebit ketika keluar dari Mahkamah Majistret Tenom selepas hari terakhir prosiding perbicaraan tuduhan gangguan seksual yang dikaitkan dengan dirinya. - Foto NSTP/Yun Mikail
Berita Harian X