Jumaat, 15 April 2022 | 9:20am
Foto hiasan
Foto hiasan

JPN Perlis laksana pembayaran tanpa tunai di sekolah

KUALA PERLIS: Jabatan Pendidikan Negeri Perlis akan memperkenalkan sistem pembayaran tanpa tunai di sekolah bermula akhir tahun ini.

Pengarahnya, Naharudeen Othman, berkata pembayaran tanpa tunai itu dapat digunakan pelajar dalam pelbagai urusan termasuk di kantin, koperasi, pejabat dan pinjaman buku.

"Kita sasar separuh sekolah di Perlis akan laksana pembayaran tanpa tunai menggunakan kad khas pada hujung tahun ini bagi memudahkan semua urusan pembayaran," katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata, pelajar daripada keluarga B40 juga dapat menggunakan kad terbabit dan bantuan yang diterima akan disalurkan terus menerusi kad berkenaan.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Mohd Nazim Mohd Noor berkata sistem berkenaan adalah satu pendekatan amat baik sekali gus mencapai tujuan sumbangan khususnya kepada pelajar golongan B40.

"Sistem ini juga boleh mendidik pelajar supaya memahami pengurusan kewangan dan galakkan ini akhirnya memberi kesan mendalam kepada pelajar," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X