Ahad, 3 April 2022 | 3:49pm
 Gambar hiasan
Gambar hiasan

KPDNHEP siasat penjualan petrol bersubsidi kepada kereta asing

KUALA LUMPUR :Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sedang menyiasat penjualan minyak petrol bersubsidi kepada kenderaan asing yang dilaporkan berlaku di Johor.

Menterinya, Datuk Alexander Nanta Linggi, berkata beliau sudah mengarahkan Bahagian Penguat Kuasa kementerian menjalankan siasatan serta-merta berhubung perkara itu susulan laporan kenderaan bernombor pendaftaran asing mengisi petrol bersubsidi selepas pembukaan sempadan negara 1 April lalu.

Katanya, beliau juga mengarahkan pemantauan lebih agresif dijalankan di semua stesen minyak, terutama negeri di sempadan negara bagi mengelak berlaku ketirisan penjualan minyak petrol bersubsidi kepada kenderaan asing.

"Aktiviti penguatkuasaan yang lebih agresif juga akan dilaksanakan dengan pelancaran Ops Pantau 2022 hari ini," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Kenyataan itu reaksi kepada kebimbangan ramai berhubung isu itu selepas viral di media sosial memaparkan gambar kenderaan dengan nombor pendaftaran Singapura mengisi minyak bersubsidi di sebuah stesen minyak dipercayai di sempadan negara.

Berdasarkan aduan yang tular di media sosial, kenderaan bernombor pendaftaran Singapura dikatakan mengisi petrol menggunakan nozel berwarna kuning disyaki petrol RON 95 yang juga minyak bersubsidi.

Alexander berkata, Ops Pantau dilaksanakan bagi memastikan bekalan barangan mencukupi dan dijual pada harga munasabah.

Selain itu, katanya, operasi itu juga bagi memastikan pematuhan tinggi dalam kalangan peniaga berikutan pembukaan sepenuhnya sektor ekonomi dan pintu sempadan negara mulai 1 April lalu.

"Kita mengambil maklum mengenai gambar yang tular mengaitkan sebuah kenderaan dengan nombor pendaftaran dari negara sempadan yang dikatakan mengisi minyak petrol bersubsidi di sebuah stesen minyak di dalam negara.

"KPDNHEP dari semasa ke semasa mengeluarkan arahan kepada semua syarikat minyak dan pengusaha stesen minyak bersempadan dengan Singapura bagi memastikan pematuhan larangan penjualan Petrol RON 95 kepada semua kenderaan termasuk motosikal dengan nombor pendaftaran asing," katanya.

Beliau berkata, kementerian juga mengarahkan semua KPDNHEP negeri bersempadan dengan Singapura dan Thailand supaya mempergiatkan pemantauan dan pemeriksaan serta mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak melanggar Akta Kawalan Bekalan 1961(Akta 122) dan (Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974 .

Katanya, akta itu memperuntukkan penalti tidak melebihi RM1 juta atau individu didapati bersalah boleh dikenakan hukuman penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, manakala bagi perbadanan/syarikat, didenda tidak melebihi RM2 juta.

"Orang ramai digalakkan membuat aduan dan melaporkan kepada KPDNHEP jika terdapat aktiviti penyelewengan penjualan minyak bersubsidi kepada pihak tidak sepatutnya," katanya.

Berita Harian X