Ahad, 9 Januari 2022 | 6:50pm
Mansor Mahmood, 57, (depan) menaiki bot bersama anggota keluarga terdekat bagi meninjau keadaan rumahnya yang masih ditenggelami di Kampung Kurnia Sakti, Tangkak, hari ini. - Foto BERNAMA
Mansor Mahmood, 57, (depan) menaiki bot bersama anggota keluarga terdekat bagi meninjau keadaan rumahnya yang masih ditenggelami di Kampung Kurnia Sakti, Tangkak, hari ini. - Foto BERNAMA

Banjir semakin baik, jumlah mangsa berkurangan

KUALA LUMPUR: Situasi banjir semakin bertambah baik di Melaka, Pahang dan Johor apabila jumlah mangsa yang berada di pusat pemindahan sementara (PPS) terus berkurangan petang ini.

Di Melaka, Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Melaka, Lt Kol (PA) Cuthbert John Martin Quadra, berkata jumlah mangsa berkurangan kepada 315 orang daripada 85 keluarga petang ini, berbanding 341 mangsa daripada 91 keluarga pagi tadi, dengan semuanya ditempatkan di tiga PPS di Jasin.

Di Pahang, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) melaporkan jumlah mangsa banjir sedikit susut kepada 292 orang berbanding 301 individu pagi tadi.

Semua mangsa daripada 85 keluarga itu ditempatkan di lapan PPS, dengan Pekan mencatat jumlah paling ramai iaitu 161 orang diikuti Rompin (79) dan Maran (52).

Di Johor, banjir semakin surut dengan jumlah yang berada di PPS kini 3,441 orang setakat jam 4 petang, berbanding 3,714 orang pagi tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Johor, R Vidyananthan, berkata empat daerah masih terjejas banjir membabitkan 46 PPS, dengan Segamat mencatat jumlah mangsa tertinggi iaitu 1,446 orang, diikuti Muar (1,180), Tangkak (686) dan Batu Pahat (129).

"Sebuah PPS ditutup iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Bentara Dalam di Segamat berikutan semua mangsa telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

"Cuaca ketika ini dilaporkan cerah melainkan tiga daerah iaitu Johor Bahru, Segamat dan Kota Tinggi yang mendung," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, lima sungai masih di paras bahaya iaitu Sungai Muar di Buloh Kasap, Segamat, serta Sungai Pagoh di Kampung Olak Sepam, Sungai Muar di Panchor, Sungai Muar di Liang Batu, dan Sungai Muar di Bukit Kepong, semuanya di Muar. – BERNAMA

Berita Harian X