Selasa, 29 Disember 2020 | 12:08am
Nasib mahasiswa di luar kampus bakal terbela dengan penubuhan unit khas di setiap UA menjaga kebajikan mereka. FOTO NSTP
Nasib mahasiswa di luar kampus bakal terbela dengan penubuhan unit khas di setiap UA menjaga kebajikan mereka. FOTO NSTP

Unit khas jaga pelajar luar kampus ditubuh

SHAH ALAM: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) akan memastikan portfolio khas yang menguruskan hal ehwal pelajar luar kampus ditubuhkan di semua universiti awam (UA).

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad, berkata kementeriannya melalui kerjasama semua UA dan Majlis Perumahan Universiti Malaysia (MAPUM) mengorak langkah bagi memastikan unit atau portfolio khusus menguruskan isu pengurusan rumah sewa siswa itu ditubuhkan.

Katanya, cadangan berkenaan adalah antara 11 agenda diusulkan Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jun lepas untuk memartabat serta memperkasakan mahasiswa institusi pengajian tinggi (IPT).

"Kerajaan bersetuju dengan cadangan itu (portfolio khusus) dan tindakan pelaksanaan bagi merealisasikan agenda berkenaan giat direncanakan berdasarkan kesesuaian kebolehlaksanaan," katanya ketika berucap pada Majlis Penganugerahan Biasiswa Endowmen Universiti Teknologi Mara (UiTM), di sini hari ini.

Noraini berkata satu garis panduan komprehensif bagi meningkatkan tahap kecekapan tadbir urus hal ehwal pelajar luar kampus juga sedang dibangunkan pihaknya.

"Tidak hanya berhenti di situ, kementerian mengambil langkah proaktif melalui pembangunan Portal Rumah Siswa yang bakal menyediakan platform menghubungkan pelajar sebagai penyewa bersama pemilik premis, khidmat nasihat serta memudah cara proses pencarian bilik atau rumah sewa," katanya.

Dalam pada itu, Noraini berkata kementeriannya juga sedang giat melaksanakan usaha memperkasakan fungsi kad matrik pelajar menerusi inisiatif Kad Prihatin Siswa.

"KPT berhasrat memantapkan fungsi kad matrik pelajar sebagai kad pelbagai guna yang turut berfungsi sebagai kad debit dan dilengkapi dengan kemudahan lain seperti e-wallet (e-dompet) dan transaksi tanpa tunai," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X